Započelo obilježavanje Dana ukrajinske kulture u Vukovaru

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca kod bijelog Križa na ušću Vuke u Dunav, izložbom ručnih radova i koncertom amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva započelo je obilježavanje Dana ukrajinske kulture u Vukovaru.

„Manifestacija ima međunarodni karakter jer svake godine imamo goste iz Ukrajine i susjednih zemalja, a održava se od samog osnutka udruge 2003. godine te iz godine u godinu poprima sve veće razmjere. Cilj je pokazati našim sugrađanima bogatstvo ukrajinske kulture kroz kulturni amaterizam, dakle kroz pjevanje, pjesmu i vrlo dinamični ukrajinski ples. Uz to uvijek imamo i izložbu fotografija i ručnih radova“, rekla je tajnica Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva Ivan Franko iz Vukovara Marija Semenjuk Simenunović.

Kazala je i kako s matičnom domovinom imaju vrlo dobre kontakte, a da im u tome pomaže i Ukrajinsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj. Dodala je i kako se broj Ukrajinaca u Hrvatskoj prepolovio tijekom Domovinskog rata s obzirom da ih je puno  poginulo ili ubijeno, ali i puno odselilo.

„U Hrvatskoj danas živi oko 2 tisuće deklariranih Ukrajinaca, od toga u Vukovarsko-srijemskoj županiji 419, a u gradu Vukovaru 224. Smatramo da nas ima i više. Nakon naše županije, odnosno grada Vukovara najviše nas ima u Slavonskom Brodu, Zagrebu i Lipovljanima, a u Rijeci i Splitu u zadnje vrijeme se pojavio porast pripadnika naše nacionalne manjine“, rekla je Semenjuk Simenunović.

Prema njenim riječima imaju jako dobru suradnju s gradskim vlastima. Imaju i svoju grkokatoličku crkvu, a u Vukovaru grade i Ukrajinski dom. U OŠ  Antuna Bauera u područnoj školi u Petrovcima uči se ukrajinski jezik po modelu C, koji ove godine uči 10-ak učenika.