Započela obnova replika prapovijesnih kuća na Sopotu kao dijela budućeg Arheološkog parka

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Udruga „Čuvari starih zanata” iz Karanca u suradnji s vinkovačkim Gradskim muzejom, rekonstruirat će postojeće replike prapovjesnih kuća iz mlađeg kamenog doba na Sopotu, sagrađenih kako bi se sadašnji i budući naraštaji upoznali s prapovijesnim naslijeđem.

„Nakon više od 10 godina konačno smo krenuli u obnovu kuća i nadam se da ovdje nećemo imati samo rekonstrukciju tih šest kuća kojima mi želimo pokazati kako se živjelo prije sedam tisuća godina, nego bismo htjeli te kuće staviti u funkciju”, kazala je voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci Maja Krznarić Škrivanko.

Dio je to projekta vinkovačkih gradskih vlasti i Gradskom muzeja Vinkovci uređenja Arheološkog parka Sopot koji bi po riječima gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića trebao biti dodatna vrijednost kulturnoj i arheološkoj ponudi grada Vinkovaca.

“Drago mi je da ćemo na ovom prostoru dobiti vjerodostojan prikaz prapovijesnog načina života ali i na neki način, i muzej na otvorenom”, kazao je Ivan Bosančić.