Zanemarite vagu – ovo su pravi pokazatelji da ste dolazite u formu: Piše Lorena Draženović, mag. cin.

  Foto: Pixabay/TeroVesalainen

  Brojni ljudi svoju kilažu i svoj napredak vrednuju prema onome što pokaže vaga. Međutim, vaga nije najbolji pokazatelj uspješnosti vašeg režima, odnosno vašeg rada i truda. Manje kilograma na vagi nije jedini pokazatelj da ste smršavili, a svakako nije najbolji pokazatelj toga u kakvoj ste formi. Slijedi nekoliko primjera koji vam puno bolje pokazuju koliko ste zapravo napredovali te u kakvoj ste formi.

  1. Vaša odjeća
   Vaga vam ne može pokazati jeste li izgubili koji centimetar u struku ili cijeli konfekcijski broj. Stoga, ako vam roba počinje visiti a vaga ne pokazuje drastičnu promjenu u kilaži, sjetite se da roba je puno bolji pokazatelj vaše forme i izgleda.
  2. Mišićna masa
   Tijekom vježbanja u vašem tijelu dolazi do preraspodjele, odnosno do preobrazbe. Drugim riječima, mišići polako počinju nadomještati masno tkivo koje se uslijed treninga topi i smanjuje. Morate imati na umu da su mišići puno teži od masnog tkiva. Stoga ako vam vaga pokazuje isti ili veću kilažu a znate da ste vježbali i pridržavali se svoj režima, nema potrebe da se zabrinjavate. U tom trenutku ponovno se sjetite vaše odjeće koja će vam najbolje pokazati u kakvom je stanju vaše tijelo.
  3. Koliku kilažu možete podići ili koliko možete pretrčati/prehodati
   Vaga vam nikako ne može pokazati koliku kilažu možete podići ili koliko kilometara možete prehodati ili pretrčati. Podizanje forme najbolje možete pratiti kroz napredak u aktivnostima kojima se bavite, bilo da se radi samo o hodanju, o vježbanju u teretani ili o nečem trećem.

  Naravno da svi patimo na idealne kilaže jer su nam tako nametnule društvene norme i vrijednosti. I svakako se slažem da su pretilost i prekomjerna tjelesna težina štetni za zdravlje. No, nismo svi isto građeni i ne možemo svi biti istih proporcija. Puno je važnije da ste u dobroj formi, da možete hodati ili trčati na dulje staze, da vježbate i da ste zdravi. Na posljetku, što je važnije od funkcionalnog i zdravog tijela?