Zamka blagdanskog stola koja vreba 10 dana nakon Božića

  Foto: Pixabay/English

  Nedavna studija provedena u tri zemlje na 3000 ispitanika pokazala je da se u 10 dana nakon Božića tjelesna težina pojedinca u prosjeku poveća za 0,6 posto.

  Znanstvenici s njujorškog sveučilišta “Cornell” rezultate su objavili u časopisu “New England Journal of Medicine”, a otkrili su da ispitanici do sljedećeg ljeta izgube samo pola od dobivene težine tijekom božićnih blagdana.

  Studija o povećanju težine za vrijeme blagdana vjerojatno nikoga nije iznenadila. Prema statistici “Britanskog zavoda za javno zdravstvo” (RSPH) raskošni obroci na sam Božić u prosjeku imaju 6000 kalorija, što je triput više od preporučene dnevne doze, piše zadovoljna.hr.

  Blagdanske kalorije nije lako sagorijeti. Da bi se potrošile kalorije samo jedne ispijene šalice kuhanog vina potrebno je hodati 44 minuta, dok je za sagorijevanje cijele božićne večere potrebno trčati 104 minute.

  U čišćenju organizma od blagdanskog pretjerivanja moževam pomoći napitak od đumbira i limuna.

  Napitak od đumbira i limuna, brz i jednostavan za napraviti, odličan je izbor za očistiti tijelo od toksina. Osim što potiče metabolizam ovaj čudotvorni napitak pospješiti će i dijetu.

  Đumbir je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Osim toga pomaže kod nadutosti i ubrzava rad probave.

  Limun pak ima diuretski učinak koji potiče otpuštanje toksina iz tijela.

  Sastojci:
  – 3 dcl vode sobne temperature
  – iscijeđeni sok polovine limuna
  – 1cm korijena đumbira

  Priprema:
  Iscijeđeni limun i sitno izribani đumbir dodati u čašu mlake vode. Napitak ostaviti da malo odstoji i potom popiti.

  Ovaj čudotvorni napitak može poslužiti kao detoksikacija i priprema za dijetu, ali i kao zdravi jutarnji gutljaj koji će vam pomoći očistiti organizam od toksina nakupljenih tijekom blagdana. Po želji ga možete zasladiti s minimalno meda.