Zaklada Sunčica, koja okuplja žrtve seksualnoga nasilja, predstavila svoj rad

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Zaklada Sunčica – za žene žrtve seksualnoga zločina u Domovinskom ratu predstavila je svoj rad i djelovanje u Vukovaru. Bila je ovo još jedna prilika da čelnice Zaklade kao i same silovane žene progovore o svemu što ova Zaklada radi, predstave svoje aktivnosti i progovore o daljim planovima. Prema riječima predsjednice Udruge žena u Domovinskom ratu Marije Slišković na ovaj način žele se ohrabriti i druge žrtve seksualnoga nasilja da progovore o tome što su proživjele.

„Naša iskustva pokazuju da žene koje svoja iskustva podijele s drugima osjećaju se bolje. Mi im nastojimo pomoći na razne načine iako smo svi svjesni da im ništa ne može nadoknaditi strahote koje su preživjele. Isto tako mogu ostvariti i određena prava koja im zakon omogućava“, rekla je Slišković.

Dodala je i kako je najveći broj silovanja tijekom Domovinskog rata zabilježen na istoku Hrvatske ali da se niti danas ne zna točna brojka žrtava seksualnoga nasilja. Govoreći na temu prava koja mogu ostvariti žrtve ovoga ratnoga zločina Slišković je rekla kako se tu pojavljuju određene nedorečenosti i nejasnoće koje žele promijeniti.

„Zakon se tumači na način da netko tko ima druga prava prije ne može sada učiniti povoljniju opciju za sebe i ishoditi prava koja mu daje status žrtve seksualnoga nasilja. Primjera radi ako je netko ostvario svoja prava putem PTSP dijagnoze ne može sada ostvariti prava radi silovanja“, rekla je Slišković.

Predsjednik Upravnoga vijeća Zaklade Zoran Komar rekao je kako se radi na tome da se te nejasnoće i nedorečenosti isprave te da su već obavljeni i neki razgovori u Ministarstvu branitelja. Prema njegovim riječima dobro je da je konačno donesen zakon o žrtvama seksualnoga nasilja kojega sada treba doraditi.