Zajednički sastanak građana, gradskih vlasti i policije o stanju sigurnosti u Iloku

Foto: www.radio-ilok.hr

ILOK, Proteklih tjedana i mjeseci na području grada Iloka zabilježeno je više provala koje se dovode u vezu s migrantima koji ilegalno prelaze državnu granicu. Posljednji takav slučaj zabilježen je prije desetak dana kada je došlo do pokušaja provale u kuću obitelji Lončar u Iloku.

Tim povodom, a na inicijativu gradonačelnice Iloka Marine Budimir, održan je sastanak građana Iloka koji su u zadnje vrijeme bili meta pljački, provala i krađa sa načelnikom PU Vukovarsko-srijemske Fabijanom Kapularom, načelnikom PP Ilok Marijom Karamatićem i voditeljem službe za granicu Krunoslavom Janićem. Prema riječima Kapulara na području Iloka se bilježi nešto veći broj kaznenih djela imovinskog kriminaliteta.

“Između ostaloga radi se o pokušaju provala i krađa automobila. Mi smo građane upoznali s onime što sve policija poduzima u smislu tehničke opreme, materijalno tehničkih sredstava i ljudskih potencijala koje angažiramo na stanju sigurnosti, pogotovo na državnoj granici. Policija raspolaže s dovoljnim brojem policijskih službenika i tehnike kako bi osigurali ovaj dio naše granice, međutim, uvijek postoji mogućnost da se neki događaj, dogodi”, rekao je Kapular.

Najavio je kako će na osnovu zadnjih događanja ponovno analizirati cijelu situaciju i usmjeriti dodatni dio policijskih snaga prema gradu Iloku kako bi osigurali sigurnost svim građanima. Kazao je i kako se u Iloku bilježi mali broj kaznenih djela, a u prilog tome ide i podatak da tijekom godinu dana PP Ilok ima 97 kaznenih djela. Ipak, nekoliko događaja tijekom proteklih mjeseci načinom izvršenja ugrozilo je osjećaj sigurnosti građana.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir kazala je kako će na adresu MUP-a uputiti dopis kako bi migrantski centar koji je Srbija postavila na samoj granici pokušali izmjestiti dublje u Srbiju ,

“Ovdje se tri centra nalaze uz samu granicu što migrantima onda olakšava prijelaz. Samo premještanje centra olakšalo bi posao našoj policiji i mislim da bi to također donijelo rezultate, ali to je nešto što se ne može uraditi na lokalnom nivou, nego se ovo mora riješiti međudržavnom suradnjom i razgovorom“, rekla je Budimir.

Kako god mještani Iloka, a posebno oni koji su proteklih tjedana i mjeseci imali loša iskustva, ne kriju da ih je strah. Tvrde kako je na području Iloka u proteklo vrijeme zabilježeno niz incidenata radi kojih se sada već s prvim mrakom svi zaključavaju, manje izlaze na ulicu, a roditelji u velikom broju dolaze po djecu u školu.