Zabrana držanja peradi na otvorenom u Cerni, Šiškovcima. Retkovcima i Ivankovu

ZAGREB, Ministarstvo poljoprivrede Vlade RH donijelo je Odluku prema kojoj se zabranjuje držanje peradi na peradi na otvorenom na području naselja Cerna i Šiškovci u Općini Cerna i naselju Retkovci u Općini Ivankovo. Na ostalim područjima ministarstvo preporuča zatvaranje sve peradi u nastambe gdje god je to moguće. Odluka je donesena radi sprječavanja pojave i širenja influence ptica i domaće peradi koja je utvrđena prije desetak dana na nekim područjima Vukovarsko-srijemske županije. Radi iste bolesti ministarstvo poljoprivrede Vlade RH donijelo je i Odluku o određivanju držanja peradi na gospodarstvima i u Osječko-baranjskoj županiji kao što su Aljmaš, Bijelo Brdo, Dalj i Kopačevo. Mjera se odnose na svu perad: kokoši, pure, guske, patke i druge ptice koje se uzgajaju ili drže radi proizvodnje mesa, rasplodnih ili konzumnih jaja i drugih proizvoda, te divlje ptice za uzgoj i rasplod.

„Veterinarska inspekcija našla je nekoliko uginulih labudova na rukavcu rijeke Drave kod Bijelog Brda, a uzorci su dostavljeni Veterinarskom zavodu u Vinkovcima. Obzirom na opravdanu sumnju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica Ministarstvo poljoprivrede radi mjera predostrožnosti zabranilo je držanje peradi na otvorenom i za gore navedena naselja“, stoji u pojašnjenju ministarstva.

Influenca ptica je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa, pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika. Ministarstvo poljoprivrede poziva sve vlasnike peradi da se drže ovih odluka kako bi spriječili moguće  daljnje širenja infekcije. Napominjemo da se radi soju virusa koji nikada nije uzrokovao bolest kod ljudi, stoga zdravlje ljudi nije ugroženo.

IVAN MATIĆ