Za stipendije najviše izdvajaju Split i Koprivnica, najviše dobivaju studenti u Umagu, Poreču i Obrovcu

Među gradovima s najvećim izdvajanjem za stipendije još su Zadar, Čakovec, Varaždin, Rovinj, Vinkovci, Sinj i Novska, a po iznosu stipendija ističu se još Metković, Pakrac, Rovinj, Mali Lošinj, Supetar, Belišće, Koprivnica i Rijeka

Nedavno je gradonačelnik.hr, u nizu svojih analiza temeljenih na službenim podacima Ministarstva financija, objavio i analizu proračunskih izdvajanja gradova za stipendije u 2017. godini, a koja pokazuje da je Grad Novska i te godine bila prvak po izdvajanjima za stipendije, kao jedini grad koji je za studente i učenike izdvojio tri posto proračuna. Dva grada, po ovim podacima – Trilj i Buzet izdvajaju više od dva posto proračuna, njih 20-ak između jedan i dva posto, dok ostatak za stipendije izdvaja manje od jedan posto proračuna.

U želji da budemo što aktualniji sa podacima (Ministarstvo financija podatke za 2018. godinu će objaviti tek za nekoliko mjeseci), te da na jednom mjestu objedinimo podatke o visini i broju stipendija u svim gradovima, napravili smo veliko anketno istraživanje u koje smo uključili sve hrvatske gradove. Odgovori su nam stigli iz čak 116 od 128 gradova, a u našoj analizi izdvojili smo 10 gradova koji najviše izdvajaju za svoje učenike i studente, one koji stipendiraju najveći broj studenata te one koji studentima dijele najviši iznos stipendija.

Analizirajući podatke iz svih gradova, u oči upada ogromna šarolikost u konceptima stipendiranja, a onda i iznosima koje gradovi izdvajaju za svoje učenike i studente a koji se kreću od 20-tak tisuća pa do 27.7 milijuna kuna, koliko za studente izdvaja Grad Zagreb. No, kako je Grad Zagreb ‘država u državi’ i veličinom proračuna se ne može uspoređivati s ostalim gradovima, i u ovoj ćemo ga priči gledati kao posebnu kategoriju.

Sredstva za stipendije u svojim proračunima izdvaja preko 90 posto gradova, dok ih nekoliko studentima još uvijek pomaže kroz subvencije kamata na kredite. Iako usporedba apsolutnih iznosa nije relevantna dok se ne stavi u omjer s proračunom (za što pak čekamo podatke Ministarstva financija),  navest ćemo ipak da tek 15 gradova u zemlji izdvaja više od milijun kuna za stipendije.

Najviše, nakon Zagreba, izdvajaju tako Split – 6,4 milijuna i Koprivnica – 3,3 milijuna, a ta dva grada prvaci su i kada se gleda broj stipendija koje dijele. Grad Split tako u ovoj godini stipendira 464 studenata, a Koprivnica je u trenutku kad smo provodili anketu imala 433 stipendista, no u planu im je tijekom akademske godine dodijeliti između 450 i čak 500 stipendija.

Uz stipendije koje dijele po kriteriju uspjeha, te one za deficitarna zanimanja,  a koje se kreću u rasponu od 800 do 1.000 kuna mjesečno, Grad Split dodjeljuje i sportske stipendije (800 kuna studentima i 600 učenicima), te one po socijalnom kriteriju. Uz to, u ovoj godini planiraju stipendirati i 75 studenata ERASMUS+ programa kojima podmiruju i dio putnih troškova.

Grad Koprivnica, pak, stipendira sve svoje studente, što je rezultiralo činjenicom da čak 72% mladih Koprivničanaca od 20 – 25 godina studira. Među drugim gradovima se izdvajaju i time što dijele stipendije za studiranje u inozemstvu, i to u iznosu od 1.100 kuna, dok ‘domaći’ studenti dobivaju po 550 kuna mjesečno.

Jakšić: Ulažemo u budućnost svog grada

‘Ulaganje u djecu i mlade je ulaganje u budućnost Koprivnice, a to dokazuju i najveći razvojni projekti na području grada koje planiramo ili već provodimo. Osiguranih 3,3 milijuna kuna za studentske stipendije za sve redovne studente s područja grada, njih 465, u iznosu od 550 kn za studij u Hrvatskoj i 1.100 kn za studij u inozemstvu, samo je jedan od načina na koji pokazujemo da su nam djeca i mladi prioritet. Energetske obnove škola, novi vrtić za 8 milijuna kuna iz EU fondova, priprema za gradnju nove osnovne škole koja će omogućiti jednosmjensku nastavu za osnovnoškolce te još jedne sportske dvorane uz osnovnu školu u gradu, najbolji su dokaz da znamo da je budućnost grada u našoj djeci’, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Dodaje kako su u Koprivnici dostupne sve razine odgoja i obrazovanja, u sve tri osnovne škole se provode programi robotike i rada s darovitom djecom financirani iz EU fondova, Centar izvrsnosti u matematici daje novu kvalitetu osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a od iduće godine u Koprivnici se kreće u izgradnju Centra izvrsnosti u području elektrotehnike pri Obrtničkoj školi. ‘Osnivanjem najmlađeg sveučilišta u Hrvatskoj 2015. – Sveučilišta Sjever sa sveučilišnim centrom u Koprivnici i Varaždinu dobili smo moderne studijske programe poput Medijskog dizajna, Održive mobilnosti i logistike ali i klasične poput Ekonomije, Novinarstva, Prehrambene tehnologije a od ove godine izvodi se i doktorski studij Odnosa s javnošću, čime smo dobili sve stupnjeve odgoja i obrazovanja u gradu od 32.000 stanovnika’, ističe Jakšić.

Po iznosu kojeg su u proračunu izdvojili za stipendije slijede Zadar – 2,6 milijuna, Čakovec – 2,5 milijuna, Varaždin  – 2,0 milijuna, te Rovinj, Vinkovci, Sinj i Novska.

Grad Vinkovci u Proračunu za 2019. godinu osigurao je, tako, 1,6 milijuna kuna, a u ovoj akademskoj godini dodijelili su 230 stipendija.

‘Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost. Ulaganjem u obrazovanje se stvara stručni kadar koji nam je potreban, a to će se zasigurno odraziti u budućnosti i na stanje u gospodarstvu. Osim ulaganja u visoko obrazovanje kroz stipendiranje studenata, želimo im omogućiti i studiranje u svom gradu.

U završnoj smo fazi osnivanja studija informatike i Vinkovci bi uskoro, ako se sve bude razvijalo po planu, trebali dobiti Visoku školu za informatiku, u sklopu koje bi funkcionirao stručni studij informatičkih tehnologija s tri smjera, odnosno studenti će se moći opredijeliti za programiranje, računalne sustave i mreže i informacijske sustave’, kaže gradonačelnik Ivan Bosančić.

Gradonačelnik Novske Marin Piletić ističe kako Grad Novska već nekolikogodina stipendira sve svoje studente koji se jave na natječaj jer tako žele potaknuti i one neodlučne na daljnje školovanje. ‘Od prošle godine iznose stipendija smo povećali za one studente u obitelji s 3 ili više djece i kao oblik demografske mjere. Grad Novska stipendira i učenike koji pohađaju srednju školu van Novske pa i time pomažemo obiteljima i mladima. No, to nije sve što želimo sufinancirati, već Grad priprema i nove mjere kojim želi nagrađivati učenike i studente koji su otvarili izvrsne rezultate na školskim natjecanjima, uspjehe na fakultetima te nagraditi i stipendirati vrhunske sportaše među učenicima i studentima i te mjere želimo pokrenuti od početka nove školske i akademske godine’, ističe Piletić.

Demografska politika i obrazovanje nemaju alternativu

Gledajući iz pozicije samih studenata, najbolje prolaze oni u Umagu, Poreču i Obrovcu, koji primaju po 1.600 kuna mjesečno.

Grad Umag za obrazovanje izdvaja čak 36 posto svog proračuna, ove godine to je 85 milijuna kuna, a najavljuju i kako će povećati stipendije i usmjeriti ih ka deficitarnim zanimanjima, zbog novonastalih potreba i kao motiv za ostanak mladih u Umagu.

‘Grad Umag budućnost i vlastiti razvoj temelji upravo na mladima, a studentske stipendije predstavljaju vid direktnog ulaganja u naše mlade Umažanke i Umažane koji će se jednoga dana vratiti u svoj grad i stečenim znanjem obogatiti zajednicu te nastaviti graditi svijet po njihovoj mjeri. Kao čelni ljudi jedinica lokalnih samouprava, ali ponajprije i kao građani, moramo razumjeti  da demografska politika i obrazovanje nemaju alternativu’, kaže gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić ističe, pak, kako su stipendije, uz ulaganje u infrastrukturu, jedan od načina na kojega podržavaju mlade ljude u njihovom obrazovanju, za što godišnje izdvajaju oko milijun kuna.

‘Posebno nas veseli što veliki dio stipendista svoj poslovni i životni put nakon školovanja nastavlja  upravo u svom rodnom gradu – Poreču’, kaže Peršurić. Inače, Grad Poreč je u protekle dvije godine samostalno izgradio dvije osnovne škole i vrtić, a upravo dovršavaju i nabavu za gradnju još jednog vrtića za što su od Ministarstva poljoprivrede dobili 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Drugi najveći iznos stipendijama  – 1.200 kuna, svojim studentima dijele Metković, Pakrac i Rovinj.

Metković je, tako,  ove godine izdvajanja za stipendije povećao za čak 266 posto u odnosu na prošlu godinu – na 660 tisuća kuna, a studenti umjesto dosadašnjih 500 kuna dobivaju po 1.200 kuna mjesečno. Uz to, osigurano je i 300 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studentima kojima će Grad pokrivati dvije besplatne povratne karte iz Metkovića do mjesta studiranja i obratno. Grad Metković u ovogodišnjem je proračunu, inače, značajno povećao izdvajanja za obrazovanje i obitelj i socijalne potrebe građana, za koje je u proračunu osigurano preko dva milijuna kuna, čak 35 posto više nego prošle godine.

‘Ovo je samo potvrda rada i ulaganja u djecu i mlade što je od samog početka jedan od naših prioriteta, jer oni su budućnost. Iz godine u godinu postavljamo sve ambicioznije ciljeve i ostvarujemo bolje rezultate, ali svjesni smo da budućnost zajednice zapravo leži u novim generacijama’, komentira gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Po iznosu stipendija, nadalje, prednjače Mali Lošinj sa 1.190 i Supetar – 1.156.

‘Grad Supetar nastavlja odličan niz svojih rezultata. Raznim programima, projektima koje provodimo u našem gradu zabilježili smo prošle godine odlične pokazatelje: prvi smo  Grad po porastu zaposlenosti u čitavoj državi  treći Grad po razvijenosti u našoj županiji te među deset gradova uopće u hrvatskoj po porastu broja stanovnika iako smo Grda na otoku. Najveću pozornost posvetili smo upravo našoj djeci i mladima putem cjelovitog projekta ‘Sritna dica-sritan Grad’, te smo se odlučili za stvaranje i provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice. Programom pratimo  djecu od trenutka njihova rođenja do prvog zaposlenja ili odlaska na fakultet te smo u tim segmentima jedan od vodećih gradova po visini naknade za novorođene i sufinanciranju cijene vrtića, te uopće nisam iznenađena da smo u top deset gradova po visini stipendija. Ja ne vozim službeno vozilo, racionalno upravljamo zapošljavanjem u upravi, ne trošimo pretjerana sredstva na reprezentacije i nepotrebne troškove već svaki višak sredstava racionalnim upravljanjem proračunom ulažemo u brigu za djecu i mlade i razne druge socijalne projekte. Iz viška sredstva najveće mi je zadovoljstvo utrošiti na izgradnju novih dječjih igrališta, uređenje vrtića, nabavku knjiga ili nagrađivanje uspješne djece i studenata te s tim mjerama zaista želimo postati Grad sritne dice’, kaže gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Među najizadašnijim gradovima su i  Belišće, Koprivnica i Rijeka sa 1.100 kuna.

Grad Belišće od ove je školske godine uveo nove kriterije za dodjelu stipendija pa ih dobivaju svi studenti, ove godine njih 88, a iznos ovisi o uspjehu studiranja. Najuspješniji studenti tako dobivaju 1.100 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,00  za više godine studija, odnosno 4,5 za prvu godinu primaju 700 kuna, dok ostali dobivaju 400 kuna.

‘U proračunu smo ove godine za stipendije planirali 820 tisuća kuna i smatramo da je to dobro ulaganje u naše mlade ljude jer, iako se Belišće pozicionira kao snažan slavonski gospodarski centar velike industrijske tradicije, posljednjih godina posebno poznat i po uspješnoj realizaciji razvojnih projekata, financiranih ponajviše iz EU fondova, svjesni smo činjenice da svi ovi veliki projekti ništa ne vrijede ako će naši mladi odlaziti i ako neće biti onih koji će u Belišću nastaviti privređivati i doprinositi. Ulaganje u naše mlade i djecu, učenike i studente, najveća je i nemjerljivo vrijedna duhovna i ljudska ‘kapitalna investicija’ i na nama je da stvorimo pretpostavke za njihov ostanak i zapošljavanje, na čemu također intenzivno radimo’, kaže gradonačelnik Dinko Burić.

Čak 18 gradova, među kojima su Split, Velika Gorica, Slavonski Brod, Opatija, Đakovo, Dubrovnik i Daruvar, dijele po 1.000 kuna svojim studentima. Svi ostali dijele niže iznose, a najčešći iznos stipendija je 600-700 kuna.

Kada se, pak, gleda broj stipendija koje dijele, uz Split i Koprivnicu ističe se Varaždin koji dijeli 426 stipendije. U top 10 su još Čakovec – 234, Vinkovci – 230, Sinj – 214, Pula – 160, Solin – 159, Rovinj – 154 i Zadar – 130.

‘Mladi su pokretači razvoja i kreatori društvene, kulturne i gospodarske budućnosti cjelokupne zajednice pa za Grad Pulu njihovo obrazovanje predstavlja jedan od ključnih prioriteta. Stoga izdvajanjem značajnih sredstava za cjelokupan sustav razvoja djece i mladih, sustavno radimo na povećanju standarda i zadovoljstva mladih te podržavamo brojne aktivnosti i projekte od značaja za njihov psihofizički razvoj, ali i kvalitetniji i zdraviji način života. Kad je riječ o akademskom razvoju, one najperspektivnije, ali i najpotrebnije podupiremo i kroz stipendije i pomoći. Pula je studentski grad s novoizgrađenim studentskim domom i menzom, a očekuje se i početak izgradnje dvaju novih studentskih paviljona, sufinanciranih iz fondova EU. Na području grada nastavlja se s ulaganjima u Društveni centar Pula u sklopu kojeg djeluju Gimnazija, Strukovna škola te Industrijsko-obrtnička škola. Izgradit će se i nova Medicinska škola koju će, osim osnivača, sufinancirati i Grad Pula te će se uspostaviti Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu – KLIK Pula. Zahvaljujući ovim te postojećim obrazovnim programima u sklopu Sveučilišta Jurja Dobrile, Politehnike Pula, osigurani su preduvjeti za kvalitetnu pripremu mladih za tržište rada’, kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Tekst i fotografije: gradonačelnik.hr