HKS i partneri druga politička snaga u županiji, u Vukovaru svega 3,69 posto iza HDZ-a

Foto: Ruža Tomašić

VUKOVAR, ovogodišnji izbori za EU parlament donijeli su niz zanimljivih rezultata i kada je riječ za cijelu Hrvatsku ali i kada je riječ o rezultatima za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Najistočnija hrvatska županija još jednom je opravdala svoj višegodišnji naziv utvrda HDZ-a. I dok konačni rezultati kažu kako je HDZ osvojio 27,31 posto glasova koalicija Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku – HKS – HSP AS – UHD, osvojio je 15,39 posto glasova i tako se čvrsto pozicionirali kao druga po snazi politička opcija u županiji. SDSS je, također iznenađujuće, osvojio 12,46 posto glasova i postali treća politička opcija u županiji. Četvrti je SDP sa 10,98 posto glasova, a izborni prag još su prešli Kandidacijska lista grupe birača Mislav Kolakušić sa 5,91 posto glasova te Živi zid sa 5,60 posto glasova.

Sve ostale liste su ostale ispod izbornog praga. HDZ je u svim gradovima županije kao i većini općina osvojio najviše glasova pri čemu je gotovo redovito na drugom mjestu lista Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku – HKS – HSP AS – UHD koji su u tri općine (Bošnjaci, Štitar i Vođinci) osvojili najveći broj glasova. SDP je pobijedio u „svoje“ dvije općine, Babina Greda i Stari Mikanovci.

U selima sa većinskim srpskim stanovništvom nije bilo iznenađenja u kojima je SDSS premoćno pobijedio pri čemu su u općinama Borovo, Negoslavci i Markušica imali preko 90 posto glasova.

Kada se gledaju rezultati jedan od zanimljivijih je onaj u Vukovaru gdje je HDZ osvojio 25,19 posto glasova, Podsjećamo kako je na zadnjim lokalnim izborima HDZ-ov kandidat za gradonačelnika premoćno pobijedio već u prvom krugu. Zato je drugi najbolji izborni rezultat u Vukovaru osvojila lista Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku – HKS – HSP AS – UHD sa osvojenih čak 21,50 posto glasova ili svega 3,69 posto manje od HDZ-a. Kako doznajemo iz redova biračkih odbora lista koju je predvodila Ruža Tomašić je na nekoliko biračkih mjesta i pobijedila. S obzirom na infrastrukturu većina je mišljenja kako je upravo lista Ruže Tomašić pobjednik izbora u Vukovaru.

Treći je SDSS sa 20,58 posto, a tek na četvrtom mjestu je prije još samo nekoliko godina najjača politička stranka u gradu SDP sa svega 9,26 posto osvojenih glasova. Poslije nedjeljnih izbora i konačnih rezultata i pred čelnicima županijskih organizacija političkih stranaka su velike brige. Jedni će morati pronaći način kako da zadrže postojeće birače dok će većina drugih morati dobro razmisliti gdje su pogriješili i zašto su im birači okrenuli leđa.  

Za sve koji žele analizirati rezultate nedjeljnih izbora više mogu saznati na internet adresi: https://www.izbori.hr/rezultati/index.html