Za razvoj kulture i turizma u Vinkovcima kandidirano projekata u vrijednosti 22 milijuna kuna

VINKOVCI, U skladu s Master planom razvoja turizma Grada Vinkovaca i Planom upravljanja povijesnom i kulturnom baštinom nastalog kao rezultat rada Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, a na temelju objavljenih natječaja i rezultata natječaja u ovoj godini, Upravni odjel za kulturu i turizam kandidirao je prema ministarstvima turizma i kulture te Hrvatskoj turističkoj zajednici projekte u vrijednosti gotovo šest milijuna kuna, a prema drugim izvorima projekte vrijedne gotovo 2,5 mlijuna eura, izvjestili su iz toga upravnog odjela.

“Na natječaje Ministarstva kulture kandidirani su projekti u vrijednosti 2.799.587,10 kn, a za prijavljene projekte dobili sufinanciranje u vrijednosti 200.000,00 kn (Izrada Izvedbenog projekta za crkvu sv. Ilije na Meraji) dok su na natječaje Ministarstva turizma prijavljena dva projekta u vrijednosti 1.139,800 kn, a za prijavljene projekte odobreno je sufinanciranje u vrijednosti 295.000,00 kn (Izmjena projektno-tehničke dokumentacije za Hrvatski dom)”, navode.

Dodaju kako kako je na natječaje Hrvatske turističke zajednice kandidirano pet projekata u vrijednosti 1.927.000,00 kn te se nadaju kako će, kao prvi puta prošle godine, Vinkovačke jeseni i ove godine biti među 11 TOP događanja na razini cijele Republike Hrvatske.

“Osim domaćih izvora financiranja, nastojali smo se prijavljivati i koristiti sredstva Europske unije te smo se prijavili na natječaj „Europa za građane“ na koji je prijavljen projekt „I understand“ vrijednosti 97.750,00 eura. Na natječaje prekogranične suradnje prijavljena su tri projekta (suradnja s Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom), a vrijednost prijavljenih projekata iznosi 1.407.362,21 eura. Kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Vinkovaca objavili smo obrasce za prijavu koje smo uskladili s obrascima za prijavu na natječaje Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture što je subjektima u kulturi olakšalo prijavu na natječaje navedenih subjekata. Rezultat navedenoga je i činjenica da je gradskim ustanovama i udrugama dodijeljeno 721.000,00 kn putem natječaja koje je raspisalo Ministarstvo kulture”, navodi se u dopisu koji potpisuje pročelnik Mario Banožić.

Također se napominje kako bi se do kraja godine trebali riješiti imovinsko-pravni odnosi u Arheološkom parku Sopot i na arheološkom lokalitetu Kamenica kako bi se realizirale ideje Gradskog muzeja Vinkovci i osigurali kvalitetne izvore financiranja kako za tehničku dokumentaciju, tako i za izvedbu projekata.

ĐURO KARALIĆ