Za Dan grada iz tiska će izaći 65. broj “Pitalice” Zagonetačkog društva Vinkovci

Foto: Đuro Karalić

Za predstojeći Dan grada Vinkovaca, koji građani grada na Bosutu obilježavaju 20. srpnja na blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Ilije, iz tiska će izaći 65. broj “Pitalice” Zagonetačkog društva Vinkovci, osnovanog 25. kolovoza 1979. godine. Riječ je o jednom od rijetkih, ako ne i jedinom zagonetačkom društvu u Hrvatskoj, koji upornošću svega nekolicine članova, predvođenih predsjednicom Srebrenkom Takšić, jednom godišnje objavljuju ovu enigmatsku publikaciju i besplatno ju dijele ljubiteljima enigmatike.

“Prvi broj “Pitalice” tiskan je u rujnu 1979. kao prilog u “Vinkovačkim novostima” na inicijativu pokojnog Zdenka Svorena, a potom smo je počeli samostalno tiskati. Posljednjih godina ustalili smo se na jednom do dva broja godišnje koje tiskamo zahvaljujući pomoći Grada Vinkovaca”, kaže Srebrenka Takšić koja radi kao glavna sestra na Odjelu za nefrologiju s hemodijalizom u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci i sastavljanje enigmatskih zagonetki joj dođe i kao odmor od stresa koji neumitno ide uz posao kojim se bavi.

“Prvo sam bila samo članica Društva, a potom nekoliko godina tajnica da bi posljednjih, sada već punih 20 godina, bila predsjednica Zagonetačkog društva Vinkovci”, priča dodajući s sjetom kako Društvo pamti i boljih dana od današnjih. Posebice tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća kada su se tijekom održavanja Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima održavali i susreti enigmata iz cijele tadašnje Jugoslavije.

“Tamo negdje početkom 80-tih godina postojao i tzv. enigmatski vlak kojim smo na relaciji Vinkovci- Zagreb i Zagreb-Split putovali i mi enigmati te se s putnicima, a i međusobno natjecali u zagonetaštvu”, priča dok sjedimo u Gradskoj kavani Aurelia nedaleko koje se nalazi i zgrada u kojoj je smješten vinkovački Općinski sud na čijem pročelju se nalazi spomen ploča Slavku Jankoviću, poznatom etnomuzikologu, osnivaču Šahovskog kluba Vinkovci, jednom od osnivača vinkovačke Cibalije, ali i enigmati. Međutim…

“Na orginalnoj spomen ploči koja je 1972. postavljena na zgradu Općinskog suda pisalo je i “enigmat”. Međutim, u poslijeratnoj obnovi taj je natpis nestao i danas ga nema na spomen ploči”, kaže Srebrenka dodajući kako su Vinkovci i četiri puta bili domaćini Zagonetačkog prvenstva Hrvatske, a ona 2010. godine osvojila i prvo mjesto u odgonetanju.

Najviše žali što se enigmatikom sve manje bave mlađi naraštaji napominjući kako se ovo malo starijih što je preostalo ipak ne da te iz godine u godinu neumorno, bez eura bilo kakve naknade, rade na “Pitalici”.

“Često nam ne vjeruju da radimo sve besplatno, a Grad Vinkovci pokriva samo troškove tiska. Međutim, tako je. “Pitalicu” dijelimo besplatno tko god je zainteresiran i obično plane svo izdanje. Građani Vinkovaca još uvijek cijene ono što radimo, a u tom radu se uvijek vodimo ljubavlju prema rodnom gradu. Od kako sam ja predsjednica od prvog dana sam inzistirala, a to i danas činim, da teme i križaljke, pa i sve drugo što “Pitalica” sadrži, a bude tu dakako i rebusa, mozgalica, zagonetki, humora i edukativnih tekstova, moraju biti vezani uz Vinkovce”, priča ova 54-godišnjakinja ne zaboravivši spomenuti Bibliografiju zagonetaka iz časopisa “Pitalica” (1979.-2020.), čija je i autorica.

„Knjiga je tiskana 2021. godine i donosi popise svih autora i broj njihovih zagonetaka, odgonetke objavljenih zagonetaka, nazive zagonetaka i slikovni popis najplodnijih suradnika. U uvodu je kratka povijest enigmatike u Vinkovcima sve do osnivanja Zagonetačkog društva Vinkovci”, ističe ova agilna i neumorna Vinkovčanka, izdanak jedne od najstarijih vinkovačkih šokačkih obitelji, navodeći kako je tiskana naklada svih brojeva “Pitalice”, s ovogodišnjim brojem, 45.460 primjeraka, a zagonetke su objavljene na ukupno 1014 stranica.