Za 22 poljoprivredna proizvođača certifikati i oznake “Proizvod hrvatskog seljaka”

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac uručio je certifikate za 22 poljoprivredna proizvođača koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici u Vukovaru. Riječ je o dijelu projekta Certificiranje seljačkih tržnica u koji je Grad Vukovar uključen od 2018. godine, a kroz koji su poljoprivredni proizvođači dobili oznake “Proizvod hrvatskog seljaka”. Kako je rečeno cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije.

„Certificiranjem domaćih proizvođača želimo dodatno potaknuti lokalnu proizvodnju te promovirati domaće proizvode. Jednako tako, kupcima koji svakodnevno gravitiraju našom tržnicom na ovaj način želimo osigurati jamstvo domaćih proizvoda i njihova porijekla“, rekao je Sušac.

Upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar Igor Antolović rekao je kako svakodnevno na Gradskoj tržnici Vukovar svoje domaće proizvode prodaje 40-tak OPG-ova. Prema njegovim riječima na vukovarskoj tržnici kupcima su na raspolaganju više od 100 klupa te su sve zauzete dok se na tržne dane, srijedom i subotom, traži i klupa više.

Organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda provodi Udruga hrvatskih tržnica (UHT) još od 2006. godine kada su imali tek nekoliko proizvođača, dok ih je danas certificiran veliki broj diljem Hrvatske. Certificiranje je za proizvođače besplatno, a uz sami certifikat proizvođaču se dodjeljuje i pregača te majice s logom Proizvod hrvatskog seljaka i Gradske tržnice Vukovar. Osim drugih brojnih prednosti ovog projekta, ovo je i prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti. Sam certifikat dokaz je i jamstvo kupcima da kupuju domaće proizvode, uzgojene i proizvedene na domaćem tlu.