Vukovarsko-srijemski HDZ iza Maria Banožića, Milanović se, tvrde, potenciranjem sukoba dodvorava desnici

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Sukob sa ministrom obrane Mariom Banožićem predsjednik Zoran Milanović izazvao je samo kako bi kao ljevičar pridobio glasove desnice, poručeno je sa konferencije za novinare potpredsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a župana Damira Dekanića, njegovog zamjenika Franje Oreškovića te vinkovačkog i otočkog gradonačelnika Ivana Bosančića i Josipa Šarića.

„Ono što ja osobno, i mi osuđujemo je ta vrsta komunikacije uopće u javnom prostoru, odnosno način kako se on ophodi i govori, a posebice što upućuje prema ministru Banožiću”, kazao je Josip Šarić dodajući kako vukovarsko-srijemski HDZ u potpunosti i bezrezervno podržava Maria Banožića.

Ponukan nedavnom izjavom Milanovića u kojoj je za Banožića kazao kako dolazi iz provincije, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poručio je kako su Vinkovci grad ponosne i duge prošlosti.

“Grad koji je dao Kozarce, Runjanina, Radauša, Reljkovića, Dracha, Kopača ne može biti provincija. Grad koji je imao kazalište 1917. ili onaj koji je 1831. imao drugu bolnicu u Hrvatskoj sigurno nije provincija. Svakako moramo istaknuti i obol u Domovinskom ratu u kojem su Vinkovci bili vrata Hrvatske, gdje su Vinkovčani bili prvi u obrani, stvarali hrvatsku vojsku i domovinu, tada nisu bili provincijalci. Vinkovci su jedan ponosan grad s iznimno bogatom poviješću i ne volimo kao Vinkovčani kada ga se tako okarakterizira”, rekao je Bosančić.

Odgovarajući na pitanje o uhićenju bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac, inače Vinkovčanke, prvi čovjek grada na Bosutu rekao je kako hrvatsko pravosuđe radi neovisno i samostalno, ali isto tako vrijedi presumpcija nevinosti sve dok traju izvidi, odnosno dok se ne dođe do konačnog rezultata istrage.

Napomenuo je i kako ”smo 2016. bili na 9% ugovorenih EU sredstava, a danas smo na 120% te trenutno imamo otprilike 50 milijardi eura na raspolaganju, a tada nismo imali gotovo ništa”.

O kreditnom rejtingu RH govorio je župana Damir Dekanić ocijenivši kako vijest da je hrvatski kreditni rejting porastao sa -BBB na BBB zauzela malo mjesta u hrvatskim medijima, a znači tako puno.

“Sjetimo da se da prije nekoliko godina, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, on nije ni postojao, a izrazito je bitan zbog investicijske sigurnosti. Osim toga, procjena BDP-a porasla je s 5,4 na 8,1, a Vlada očekuje rast čak i na 9%”, rekao je Dekanić dodajući kako je za vrijeme korona krize u hrvatsko je gospodarstvo uloženo 40 milijardi kuna, što znači da Hrvatska ima treće najbrže rastuće gospodarstvo u EU.

Na to se nadovezao i zamjenik župana Franjo Orešković rekavši kako je ulaganjem 40 milijardi kuna sačuvano 700.000 radnih mjesta, potpomognuto 120.000 poduzeća, te isplaćeno oko 12,4 milijarde kuna za plaće radnika.