Vukovarsko – srijemska županija istaknuta na dodjeli Nagrade za europsku poduzetničku regiju 2021.-2022.

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemska županija istaknuta je na dodjeli Nagrade za Europsku poduzetničku regiju (EPR) 2021. – 2022. Europski odbor regija (OR) dodjeljuje ovu nagradu regijama koje su pokazale iznimnu poduzetničku vidovitost i strategiju inteligentnog rasta uzimajući u obzir veće društvene izazove. Objedinjena verzija nagrade za razdoblje 2021. – 2022. usredotočena je na temu „Poduzetništvo za održivi oporavak”. Pobjedničke regije su Općina Castelo Branco u Portugalu, Općina Gabrovo u Bugarskoj, Regija Helsinki-Uusimaa u Finskoj, autonomna zajednica Madrid u Španjolskoj, Regija Provansa-Alpe-Azurna obala u Francuskoj i Šlesko vojvodstvo u Poljskoj.

Po prvi put od pokretanja nagrade za Europsku poduzetničku regiju 2011. godine, žiri je odlučio posebno istaknuti hrvatsku Vukovarsko-srijemsku županiju. Zamisao je potaknuti regiju da nastavi ulagati napore i da se ponovno prijavi na natječaj u sljedećem krugu. Vukovarsko-srijemska županija poduzela je bitne mjere kako bi povećala svoje inovacijske kapacitete usklađivanjem gospodarskih ciljeva regije sa svojom strategijom istraživanja i razvoja.

„Teška recesija koja je u tijeku, izazvana pandemijom bolesti COVID-19, ubrzala je promjene u europskom gospodarstvu i postavila izazove za MSP-ove diljem država članica. Kristalizirala se potreba za preispitivanjem poslovnih modela i učinka gospodarskih praksi te ponovnim razmatranjem otpornosti lokalnih gospodarskih ciklusa i lanaca opskrbe. Potičem hrvatsku Vukovarsko-srijemsku županiju da nastavi tim inovativnim putem, da poduzme daljnje mjere za potporu inovativnim poduzetnicima u ovim zahtjevnim okolnostima te da se ponovno prijavi u sljedećem krugu dodjele nagrade EPR“, rekao je predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas.

Tim povodom župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić rekao je kako veseli što je žiri Europskog odbora regija prepoznao pozitivan iskorak Vukovarsko – srijemske županije u stvaranju poticajnog poduzetničkog okružja te je time svrstao uz bok europskih regija dobitnica prestižne nagrade za Europsku poduzetničku regiju.

„Vukovarsko-srijemska županija raspolaže velikim gospodarskim potencijalima, posebice u poljoprivredi i šumarstvu. Međusobna suradnja s poduzetničkim potpornim institucijama rezultirala je stvaranjem temeljnih pretpostavki za daljnji razvoj poduzetničkog okruženja i poticanje novih poduzetničkih inicijativa. Želja nam je povećanje konkurentnosti poduzetnika na području cijele županije da bismo povećali zaposlenost i potaknuli opći gospodarski razvoj i tako postali „Mjesto vrijedno življenja“, rekao je Galić.

Nagrada Europska poduzetnička regija (EPR) projekt je u okviru kojeg se svake godine prepoznaju i nagrađuju područja EU-a s izvanrednom i inovativnom strategijom poduzetničke politike, neovisno o njihovoj veličini, bogatstvu i ovlastima. Područjima s najuvjerljivijim, najnaprednijim i najperspektivnijim planom dodjeljuje se za narednu godinu oznaka „Europska poduzetnička regija“ (EPR).