Vukovarski studenti ostaju bez subvencioniranih karti za prijevoz

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Studenti s prebivalištem u Vukovaru od ovoga mjeseca ne mogu više računati na sufinanciranje troškova prijevoza što im je do sada pokrivao Grad Vukovar. Prema ranijim odlukama Grad je podmirivao većinu troškova mjesečnog iznosa za autobusnu kartu. Radi se o oko 140 studenata koji studiraju u Osijeku i koji su do sada plaćali mjesečnu kartu u iznosu od 100 kuna. Ukidanjem sufinanciranja od ovoga mjeseca svi oni mjesečno će morati izdvojiti oko 1.200 kuna na ime mjesečne karte.

„Aktualna gradska vlast napominje kako sve čini da bi zadržala mlade u Vukovaru, ali ovime  pokazuju kako ne shvaćaju da su mladi, obrazovani ljudi pokretači gospodarskog oporavka, oni koji će u bliskoj budućnosti biti nositelji društvene zajednice.   Prema informacijama kojima raspolažemo sufinanciranje prijevoza za studente koji studiraju npr. u Osijeku iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna godišnje, za što iz gradske uprave kažu da više nemaju sredstva zbog toga što državna vlast navodno nije dotirala sredstva Gradu. Stoga su oduzeli mladima sufinanciranje karata, ali istodobno se u Odjelu za društvene djelatnosti, iz kojeg se sufinancira spomenuti prijevoz, iznos za plaće zaposlenika povećao preko 2 milijuna kuna. Svjesni teških životnih uvjeta vukovarskih obitelji, moramo ukazati da ukoliko imaju studenta ili studenticu koja studira u Osijeku, samo za mjesečnu kartu bi morali izdvajati oko 1.200 kuna. Ovo je novi udar na standard vukovarskih obitelji te potencijalno ugrožava i nastavak obrazovanja pojedinih studentica i studenata koji si to ne mogu priuštiti“, rečeno je na konferenciji za novinare vukovarskog SDP-a.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Vukovar Dejan Gemeri rekao je kako gradskim vlastima daju rok do srijede, 11 listopada,  da riješe nastalu situaciju ili će u suprotnome organizirati prosvjed ispred Gradske uprave.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako je razlog ovakvoj odluci činjenica što će Grad Vukovar, sukladno novim  zakonima, do 2020. godine izgubiti 15 milijuna kuna proračunskih sredstava.

„Odgovorno vodimo Grad i odgovorno se odnosimo prema financijama. Nikome nije drago provoditi ovako nepopularne mjere uštede, no kako predstojeće promjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave znače ukupno drastično smanjenje prihoda Grada Vukovara, u vrijednosti od čak 15 milijuna kuna, ukoliko se spomenuti Zakon ne promjeni ili se Zakonom o izvršavanju državnog proračuna za 2019.g. ne predvide veća sredstva za Grad, Grad rashode mora prilagoditi novonastaloj situaciji te ih pravilno i pravedno rasporediti sukladno potrebama svih građana. Sukladno navedenome, Grad Vukovar za ovu akademsku godinu nije u mogućnosti subvencionirati gradski i međugradski prijevoz studenata, ali teret ovih promjena moramo podnijeti svi zajedno, odnosno svi slojevi društva. Nije došlo do nikakvog povećanja plaća djelatnika Gradske uprave, naprotiv, i plaće djelatnika i dužnosnika vrlo brzo će biti smanjene“, rekao je Pavliček.

Dodao je i kako ova mjera obuhvaća oko 140 studenata kao i da će teret novih mjera podnijeti svi korisnici proračunskih sredstava.