Nakon kazališnog, Vinkovci dobili i filmski Festival glumca

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon DORF-a i nešto mlađih Antičkih filmskih večeri, Vinkovci su od četvrka bogatiji za još jedan filmski festival, prvi Filmski festival glumca koji ove godine donosi devet filmskih naslova s ovogodišnje Pule.

 “Prije 24 godine u Vinkovce su došli glumci i ostali sve ove godine s nama. Festival glumca donio nam je svima radost, a sada su glumci samo s kazališnih dasaka prešli na platno i opet nas razveselili”, kazala je zamjenica vinkovačkog gradonačelnika Kata Krešić na svečanosti otvorenja Filmskog festivala glumca, nastalog iz puno starijeg Festivala glumca u produkciji Kazališne agencije “Asser Savus” iz Vinkovaca i neumornog Himze Nuhanovića, koja je festival proglasila i otvorenim.

Govorili su i vukovarsko-srijemski pročelnik za kulturu i turizam Viktor Lukačević te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić.

Do 12. listopada bit će prikazano devet domaćih filmova iz ovogodišnjeg programa filmskog festivala u Puli – “Kratki izlet” Igora Bezinovića, “ZG 80” Igora Šeregija, “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, “Agape” Branka Schmidta, “Mrtve ribe” Kristijana Milića, “Goran” Nevia Marasovića, “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, “Uzbuna na Zelenom vrrhu” Čejena Černića i “Anka” Dejana Aćimovića.

Prve godine festivala neće biti dodjeljene glumačke nagrade ali će biti proglašen nabolji film i to u izboru 23 učenika vinkovačke Gimnazije. Novinarama je potvrđeno kako će  nagrade za najbolja glumačka ostvarenja, koja će se dodjeljivati od iduće godine, nositi ime Vinkovački Orion.

 

U popratnom programu festivala koji je naišao na dobar prijem te je već na prvoj projekciji (“Kratki izlet” Igor Bezinović) bila dobro ispunjena dvorana Gradskog kazališta, premijerno će biti prikazan dokumentarni film o Vinkovcima “Rijeka koja odbija da teče”, scenarista Gordana Nuhanovića i u režiji Marka Stanića.