Vukovarski Srbi: Penava Vukovar koristi kao sredstvo za potrebe Domovinskog pokreta

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, S predstavljanjem ovogodišnjeg plakata i slogana Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine reagirali su i političari iz Vukovaru iz stranaka sa srpskim predznakom.

„Smatram da je ova poruka gradonačelnika sve u svrhu njegove predizborne kampanje, a da pri tome zanemaruje pozitivne zakone Republike Hrvatske. Revitalizacija zabranjenih simbola iz Drugoga svjetskog rata nije za dobrobit stanovnika grada Vukovara i neće donijeti ništa dobro. To smo već vidjeli u prethodnom periodu“, rekao je za Večernji listi predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar.   

Foto: Ivan Matić

Oglasio se i predsjednik Demokratskog saveza Srba i bivši zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković koji je rekao kako njemu niti plakat s istaknutim velikim slovom U niti poruke koje je poslao nisu nikakvo iznenađenje. Prema njegovim riječima iznenađenje bi bilo kada bi Ivan Penava rekao nešto pozitivno ili napravio nešto pozitivno u korist vukovarskih Srba ali da su ove poruke, s obzirom na sve što i kako radi, zapravo očekivani.

„Penava je neke dvije godine šutio ali je sada ovo napravio s ciljem i radi dizanja rejtinga Domovinskog pokreta. On zapravo Vukovar koristi kao političko sredstvo u pokušajima dizanja Domovinskog pokreta pri čemu od sedam dana u tjednu on barem tri ili četiri dana nije u Vukovaru. Penavine riječi, pa niti ovaj plakat, niti ne pogađaju previše vukovarske Srbe jer su tijekom proteklih godina naviknuti na slične izjave i postupke. Milaković smatra kako su ovaj plakat i poruke zapravo upućene vladajućima i stranim veleposlanicima. Plakat i te poruke ne tiču se Srba jer Srbi ne sudjeluju u organizaciji niti u obilježavanju Dana sjećanja. Ovo je nešto na što prije svih trebaju reagirati hrvatsko društvo, država i državne institucije. Gdje su sve te državne institucije. Međutim, kada znamo da su one na postupke i izjave Penave trebale do sada reagirati nekoliko stotina puta, a nisu onda je sve jasno. Država bi sada, slijedom pritvaranja navijača radi pjevanja ustaških pjesama i isticanje ustaških zastava, trebala reagirati i zabraniti ovaj plakat“, rekao je Milaković za Večernji list.