Vukovarski most na kojem se “grle” Slavonija i Srijem

VUKOVAR, Na pješačkom mostu preko Vuke u središtu Vukovara, mostu koji nosi ime J. M. Nicoliera, postavljene su ploče dobrodošlice u Srijem i Slavoniju kao i granična crta po sredini mosta. Na jednoj ploči piše „Dobro došli u Srijem“, a na drugoj, postavljenoj s druge strane mosta, piše „“Dobro došli u Slavoniju“. Po sredini mosta, a samim tim i sredini rijeke Vuka, postavljena je i granična crta koja „razdvaja“ Srijem i Slavoniju.

„Za Vukovar se već generacijama govori kako je grad koji se nalazi i u Srijemu i u Slavoniji. Na ovaj način smo to i na simboličan način i označili. Željeli smo i na ovaj način svima koji posjete Vukovar zaželjeti dobrodošlicu i u Srijem i u Slavoniju. Svi koji budu prolazili mostom stat će i zaustaviti se da vide o čemu se radi“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Dodaje kako očekuje da most s natpisnim pločama postane jedna od turističkih atrakcija grada Vukovara.

„Svaka od ploča uz natpis sadrži i simbole toga dijela Hrvatske. Tako na ploči dobrodošlice u Srijem se nalaze i simboli vinove loze, grozda i jelena, a na ploči dobrodošlice u Slavoniju simboli žira, lista hrasta i kune. Autor ploča je akademski kipar Slaven Miličević“, rekla je gradska pročelnica za turizam Marina Sekulić.

Najavila je kako će uskoro kod mosta, kao i nekih drugih turističkih znamenitosti u gradu, biti postavljene i dodatne interpretacijske ploče koje će pojasniti njihovu prošlost. Na isti način će biti obilježeni još neke gradske znamenitosti poput mjesta koje se uzima kao početak Fruške Gore…

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić