Vukovarski Komunalac planira izgradnju sortirnice, kompostane…

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prema riječima direktora vukovarske gradske tvrtke Komunalac Igora Štrangarevića Vukovar je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji ima izgrađen plan gospodarenja otpadom. Istakao je i kako su prethodne godine iskoristili za pripremu plana gospodarenja otpadom na tragu sustava gospodarenja otpadom u Europskoj Uniji.

„Naglasak smo stavili na izgradnju sortirnice, kompostane, još jedne kante za prikupljanje odvojenoga otpada kao i instalaciju polupodzemnih kontejnera za višestambene objekte. Vukovar je jedan od sedam gradova u Hrvatskoj koji ima riješenu prostorno plansku dokumentaciju za izgradnju sortirnice. Vjerujem kako bi početkom 2018. godine u Vukovaru mogla biti izgrađena prva sortirnica možda i na području cijele Hrvatske“, rekao je Štrangarević.

Kada cijeli projekt zaživi građani će imati pojednostavljen postupak odvajanja otpada. Naime, građani više neće morati razmišljati u koji od šest spremnika trebaju odvajati koji otpad nego će imati samo dvije kante. U jednu će biti odvajan koristan otpad, a u drugu će odvajati komunalni otpad.

„U sortirnici će se sav koristan otpad razvrstavati. Početak rada sortirnice značiti će i otvaranje novih radnih mjesta. Kada zaživi cijeli sustav i građani mogu očekivati uštede na svojim računima“, rekao je Štrangarević.