Vukovarski HSP AS za blokadu pregovaračkih poglavlja između EU i Srbije

Foto: HSP AS

VUKOVAR, Podružnica HSP AS Vukovar u potpunosti podržava zahtjev Ministarstva branitelja RH za blokadom pregovaračkih poglavlja 23. i 24. između EU i Srbije sve dok Srbija ne ispuni postavljene zahtjeve od strane udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ukine jurisdikciju Beograda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, izvjestili su iz podružnice.

“U trenutku kada stotine hrvatskih obitelji traga za svojim nestalima, kada tisuće hrvatskih zatočenika srpskih koncentracijskih logora nije dobilo odštetu od Srbije za njihovo zatočenje i maltretiranje po srpskim koncentracijskim logorima, kada se iz arhiva prijekih sudova tzv. JNA izvlače montirane optužnice protiv stotina hrvatskih branitelja, zauzimamo stav kako svi ustupci Srbiji oko pregovaračkih poglavlja 23. i 24. predstavljaju tešku uvredu za branitelje i stanovnike Vukovara i čitave Hrvatske!”, poručuju iz vukovarskog HSP AS.

Navodi se kako će HSP AS uvijek beskompromisno zauzimati stav kako je nedopustivo da građanima Republike Hrvatske, Srbija svojim najavljenim i javnosti unaprijed nepoznatim optužnicama ograničava i ugrožava slobodu kretanja stavljajući ih na liste ratnih zločinaca, iako se rat vodio kao obrambeni, pravedni i oslobodilački na teritoriju međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske.

“Smatramo kako su bilo kakvi ustupci Srbiji koji prolaze ispod dosadašnjih pregovaračkih standarda i normi EU nedopustivi pogotovo iz razloga što je nedvojbena činjenica kako je Srbija izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku provodeći politiku ubijanja i raseljavanja te zatvaranja stanovnika Hrvatske diljem Srbije”, stoji u priopćenju Podružnice HSP AS Vukovar.

ĐURO KARALIĆ