Vukovarski HDZ: Proračun Grada Vukovara za 2023. nije razvojan niti građanima Vukovara nudi perspektivu

Foto: Ilustrativna fotografija

Iz vukovarskog HDZ-a, čiji vijećnici nisu podržali proračun Grada Vukovara za 2023. godinu koji je usvojen na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, izvijestili su kako usvojeni proračun nije razvojan niti građanima Vukovara nudi perspektivu.

“Proračun grada Vukovara za 2023. godinu je preko 200 milijuna kuna manji nego prošlogodišnji. Takav proračun nije razvojan, socijalan, nema perspektivu i građanima Vukovara ne nudi napredak nego sve suprotno – predstavlja kapitulaciju gradske vlasti koja više nema snage upravljati gradskim proračunom”, smatraju u HDZ-u.

Podsjećaju kako su njihovi vijećnici predložili dva amandmana na proračun od kojih se prvi odnosio na povećanje sufinanciranja dječjih vrtića iz Proračuna Grada Vukovara kako bi se omogućilo smanjenje cijene vrtića za sve korisnike kao i besplatan boravak za treće i svako sljedeće dijete u vrtiću obiteljima sa troje i više djece, dok se drugi amandman odnosio na potrebu povećanja stavka za subvencije gradskog prijevoza za umirovljenike kako bi ponovno karta bila besplatna.

“Amandmani su, međutim odbijeni”, navode dodajući kako “s druge strane vidimo kako je prije tjedan dana Vlada RH donijela sveobuhvatan i cjelovit paket mjera težak 21 milijardu kuna kako bi se zaštitili građani i gospodarstvenici zbog globalne inflacije”.

“To je učinjeno limitiranjem cijena energenata i za kućanstva i za poduzetnike, energetskim dodatkom za 690 tisuća umirovljenika, ograničavanjem cijena određenih prehrambenih namirnica, poreznim rasterećenjima i drugim mjerama. Ujedno, i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara ima otvoren natječaj za udruge s područja grada Vukovara radi poticanja njihova razvoja, kapaciteta 500.000,00 kuna. Također, raspisan je i natječaj za razvoj poduzetnika i otvaranje novih radnih mjesta u iznosu od gotovo 7 i pol milijuna kuna. A do kraja 2022. godine Vlada RH kroz Fond ima osiguranih 18.358.906,60 kn za projekte Grada Vukovara. Dakle, vidimo da se može kad se hoće. Ima izvora, a ima i načina”, poručuju iz vukovarskog HDZ-a dodajući kako Vlada neće nikada dopustiti da “Penava od Vukovara napravi crnu rupu”.