Vukovarski gimnazijalci u nagradnoj posjeti Bruxellessu

Foto: Nataša Vinković

VUKOVAR, Učenici Gimnazije Vukovar, pod vodstvom mentorice profesorice Nataše Vinković, sudjelovali su u projektu Europske komisije pod nazivom “Pametni potrošači energije”. U suradnji sa svojim vršnjacima iz Litve izradili su edukativne video zapise, infografike, prezentaciju, web stranicu te u konačnici križaljku kojom možete provjeriti svoje znanje.

„S obzirom da su ljudi nesvjesni svojih pogrešaka i koliko štete okolišu i našoj planeti, ovim projektom učenici su htjeli educirati, kako mlade tako i odrasle, da budu pažljiviji, obzirniji u korištenju (energetskih) izvora. Ipak i stara indijanska poslovica kaže: ˝Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego posudili od svoje djece˝, navode učenici vukovarske Gimnazije.

Kao pobjednici, gimnazijalci su osvojili nagradno putovanje u “prijestolnicu Europe”-Bruxelles gdje su se susreli sa svojim partnerima iz Litve ali i učenicima iz Armenije koji su također sudjelovali u ovome projektu. U Bruxellesu, učenici su posjetili znamenitosti grada pa tako i najpoznatijeg dječaka u gradu Manneken Pis-a, Grand Place- središnji gradski trg s gotičkom gradskom vijećnicom te mnoge druge. Ono ćemu su se posebno radovali bio je posjet muzeju čokolade gdje su osim, naravno, degustacije poznatih belgijskih pralina naučili kako od sjemenki dođemo do danas omiljene nam slastice. U muzeju prirodnih znanosti prošetali su s izumrlim dinosaurim i mamutima te još jednom ponovili evoluciju živih bića. Vrhunac boravka bio je posjet Europskoj komisiji. U jednoj od tri  glavne ustanove Europske unije naši gimnazijalci naučili su koja je osnovna zadaća Komisije te su zajedno sa srednjoškolcima iz Litve i Armenije odigrali kviz znanja na temu „Pametni potrošači energije“ te predstavili svoj projekt za koji su dobili brojne ovacije. Svoj trodnevni posjet Bruxellesu zaokružili su obilaskom Parlamentariuma, tamo su uz brojne interaktivne sadržaje naučili o povijesti EU, kako dolazi do donošenja glasova u EP, koji su hrvatski zastupnici, ali i mnogo toga drugoga.