Vukovarski gimnazijalci dio projekta “Škola ambasador EU”

Foto: Gimnazija Vukovar

VUKOVAR, Učenici Gimnazije Vukovar, pod vodstvom profesorice Nataše Vinković, sudjelovali su ove godine u projektu „Škola ambasador EU“. Vinković pojašnjava kako su tijekom provođenja ovoga projekta učenici dobili mogućnost izraziti se kroz razne načine.

„Neki od tih načina su izrada web stranice, infografika, raznih animacija, brojnih videa, a neki učenici dobili su priliku prezentirati svoj rad kroz zanimljiva predavanja i radionice te na taj način približiti sugrađanima važnost EU“, rekla je Vinković.

Pojašnjava i kako je cijeli projekt bio podijeljen na više modula tijekom kojega su upoznati kako je nastala EU, njenim vrijednostima, kako funkcionira… Uz sve module učenici su pripremili i igranu predstavu u kojoj su na zanimljiv i domišljat način prikazati važnost komunikacije i međusobnoga razumijevanja među svim zemljama članicama.

„Ponosni što smo dio ovoga projekta i zahvalni na mogućnostima koje ovaj program nosi. Potičemo i ostale škole da se uključe u ovaj i mnoge druge projekte te tako kroz nove i kreativne načine obogate svakodnevnu nastavu“, rekla je Vinković.

U sklopu projekta uključeni učenici, zajedno s mentoricom, bili su u Zagrebu na završnom programu projekta Škola ambasador Europskog parlamenta gdje je bilo još 13 škola iz cijele Hrvatske. Završni rad koji su imali priliku realizirati kao konačnu potvrdu onoga što su mjesecima ranije proučavali i pripremali bio je osmisliti kampanju kojom bi mlade potaknuli na glasanje.

„Kako bismo svima ukazali na važnost glasanja i važnost svakoga pojedinca i njegova mišljenja, morali smo uložiti puno kreativnosti, pozitivne energije kao i sve znanje koje smo ranije stekli“, kazala je Vinković dodajući kako su dostupnost, transparentnost i odlična organizacija doprinijeli rušenju predrasuda i lošega mišljenja o politici i vlastitoj nemoći jer takvo mišljenje ima većina mladih.

Učenici su u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar – Odjelom za mlade „Spajalica“ obilježili i Dan Europe.