Vukovarko-srijemska županija konačno bez mina

VUKOVAR, Predajom potvrde o razminiranosti Vukovarsko–srijemske županije, koju je županu Boži Galiću uručio ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec, u Vukovaru je u srijedu obilježen završetak razminiranja te županije u kojoj je minsko sumljivo bili 4,4 posto teritorija na području 19 gradova i općina.

“Ukupno je u razminiranje u Vukovarsko-srijemkoj županiji uloženo 819 milijuna kuna, od čega 53 posto iz državnog proračuna, a od minsko-eksplozivnih sredstava u ovoj je Županiji od 1996. stradalo 116 osoba, od kojih 41 smrtno”, naveo je Dražen Jakopec dodajući kako je pronađeno i uništeno 17.797 komada minsko-eksplozivnih sredstava, od čega 6.650 komada protupješačkih mina i 11.147 komada protuokolpnih mina.

Župan Božo Galić naveo je kako je najviše bilo miniranog poljoprivrednog zemljišta i šuma, koje su nužne županiji za razvoj poljoprivrede i šumarstva.

“Sada se možemo okrenuti razvoju tih djelatnosti”, kazao je.

“Rat je zlo tijekom kojega svaka osoba doživljava neku osobnu tragediju. On uvijek završava primirjem ali i nakon toga ostaju posljedice. Mine su jedna od njih, Ovo danas je točka na to tlo”, poručio je izaslanik predsjednice Republike, saborski zastupnik Drago Prgomet.

Poručio je kako se Hrvatska, koja je pobijedila u Domovinskom ratu, treba znati ponašati kao pobjednik podsjetivši  na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kako pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih razdora i budućih zala.

“Želim da stanovnici ovoga kraja osjete bolji život i bolji standard, što je obveza svake hrvatske vlasti, a Sabor će biti potpora svim dobrim projektima u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, kako bi gospodarstvo što prije ojačalo”, poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader.

Nakon Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko –podravske, Vukovarsko-srijemska županija treća je hrvatska županija potpuno razminirana. Do kraja godine od mina bi trebala biti očišćena i Brodsko-posavska županija.

ĐURKO KARALIĆ