Vukovarci se prisjećaju poginulih i ubijenih branitelja

Foto: vukovar.hr

VUKOVAR, U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zatočenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ u četvrtak su, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., brojni Vukovarci pohodili Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te na grobovima najmilijih položili ružu i upalili svijeću.

„Ovi dani za nas su najteži u godini, sjećamo se naših dragih jer, iako je prošlo 25 godine od vukovarske tragedije, mi smo još u 1991. godini“, kazala je  predsjednica „Vukovarskih majki“ Manda Patko dodajući kako se još traga za 291 nestalih Vukovaraca.

“Kao i svake godine, i danas smo prožeti osjećajima tuga i bola. Imamo osjećaj da našima najmilijima kojih više nema ovime poručujemo da smo i dalje s njima i oni s nama”, rekla je predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Dodala je kako je zadnja masovna grobnica na području Vukovara pronađena 2013. godine i da od tada nema novih pronalazaka što obitelji zatočenih i nestalih posebice čini tužnima.

Zaključkom Vlade RH od 16. studenog 2000. godine tzv. Novom groblju u Vukovaru utvrđen je status Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Na tom je groblju otkrivena 1998. godine i najveća masovna grobnica sa 938 posmrtnih ostataka žrtava agresije u spomen kojih je na groblju postavljeno i isto toliko bijelih križeva.

U petak, na 25. obljetnicu vukovarske tragedije i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u Koloni sjećanja ulicama grada, od bolnice do Memorijalnog grobljadesetci tisuća Vukovaraca i građana odat će počast žrtvi Vukovara 1991. godine.

Đuro Karalić

Foto: vukovar.hr