Vukovarac pokrenuo prvu memorijalnu stranicu u Hrvatskoj

Foto: Ivan Matić

U pravoj poplavi najrazličitijih poslovnih ideja, kojima svjedočimo zadnjih godina, svako malo iznenadimo se sa nekim od neobičnih poslovnih projekata koji se realiziraju. Jedan od takvih je i projekt memorijalne stranice koju je nedavno pokrenuo Vukovarac Duško Oljača (45).

“Ideja za stranicu zapravo nije nova jer ona u SAD-u i nekim drugim državama svijeta već godinama uspješno djeluje. Te stranice bilježe na tisuće korisnika i dosta su popularne. Ja sam tu njihovu već oprobanu ideju preuzeo i realizirao kod nas uz pomoć poticaja HZZ-e kojima se projekt svidio i za koju su rekli kako je inovativan. Koliko znam memorijalna stranicawww.nikadzaboravljeni.com.hr trenutno je jedina takva stranica uopće u Hrvatskoj”, kaže Oljača.

Radi se zapravo o web stranici na kojoj se ostavljaju poruke i fotografije za preminule osobe koje na taj način zauvijek ostaju zabilježene u virtualnom svijetu. Stranica funkcionira na način da osoba bliska preminuloj osobi administratoru stranice dostavlja biografiju i fotografiju osobe za koju se objavljuje sjećanje. Administrator je potom objavljuje na stranici. Kasnije svi posjetitelji navedene Internet stranice mogu dodavati komentar, fotografije ili zapaliti virtualnu svijeću ispod. Sve te radnje, poslije prve objave koju mora odraditi administrator, mogu napraviti sami korisnici i to besplatno. Isto tako moguće je objaviti i osmrtnicu preminule osobe što također mora napraviti administrator.

“Mi smo poznati kao tradicionalisti ali ovo je sve rašireniji oblik sjećanja za osobe koje nisu među nama više. Posebno je pogodan za one koji nisu blizu i koji ne mogu samo tako doći do groblja kako bi tamo zapalili svijeću i ostavili cvijeće. Sve više je onih koji ne žive više u svojim rodnim gradovima i selima i koji ne mogu samo tako doći do groblja. Pri tome svi ti komentari, fotografije, poruke, virtualne svijeće i slično zauvijek tu ostaju”, pojašnjava Oljača.

Dodaje i kako sve objave prati administrator stranice koji, u slučaju kršenja pravila, može izbrisati te objave ili pak onemogućiti da poruke mogu nesmetano objavljivati korisnici. U planu mu je da i dalje radi na poboljšanjima stranice pa se tako u budućnosti može očekivati i mogućnost da se objavi audio ili video uradak, postavi pozadinska glazba…