Vukovar: započeli XVI. Ružičkini dani

VUKOVAR, Pod sloganom “Danas znanost – sutra industrija” u Vukovaru je u četvrtak počeo dvodnevni znanstveni skup XVI. Ružičkini dani koji se održavaju u čast hrvatskoga znanstvenika Lavoslava Ružičke, Vukovarca koji je 1939. dobio Nobelovu nagradu za kemiju.

“Svaki znanstvenik će reći da nije problem kada mladi znanstvenici i inžinjeri odlaze u inozemstvo. Problem je što se ne vraćaju. Cilj je da se naprave istraživački instituti pri gospodarstvu i industriji u kojma bi se zaposlio veći broj stručnjaka”, kazao je predsjednik Znnastveno-organizacijskog odbora Ante Jukić

Također je naveo kako ankete pokazuju da se preko 50 posto završenih studenata na kemijsko-biološkim fakultetima zaposli nakon šest mjeseci ili godinu od završetka fakulteta.

“Naglasak nam je uvijek na inovativnosti i orginalnosti u znanstvenim, stručnim istraživanjima i napretku struke i primjeni rezultata u gospodarstvu”, poručio je Nenad Kuzmanić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu rekavši kako u zadnje vrijeme zamjećen pojačani interes za upise na kemijsko-tehnološke fakultete, što ohrabruje.

Prije znanstvenog skupa održani su 5. susreti mladih kemičara na kojima su učenici iz pet gimnazija iz Hrvatske i BiH predstavili svoje radove.

ĐURO KARALIĆ

Foto: Press 032/Ivan Matić