Vukovar: Akciji Zaklade Ana Rukavina odazvalo se 96 darivatelja

VUKOVAR, Zaklada Ana Rukavina i Udruga Vukovarci dobre volje proveli su u vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kojoj se odazvalo 96 darivatelja.

“Ovo je 297 akcija upisa u Registar i do sada su u Registar upisana imena 50. 832 potencijalnih darivatelja. Posebice smo ponosni na činjenicu da je na ovaj način, kroz podatke iz hrvatskog registra, što u Hrvatskoj što u inozemstvu spašeno 59 života”, kazala je Marija Stapar, koordinatorica za medije Zaklade.

Podsjetila je kako je upis u Registar prvi korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

“Po podacima Svjetskog registra, Hrvatska po broju upisanih osoba u Registar na 10.000 stanovnika nalazi se na 11. mjestu, a po broju uzoraka krvi pohranjenih u Banci krvi iz pupkovine na visokom 8. mjestu u svijetu”, rekla je Stapar zahvalivši se svima koji su se odazvali podržali akciju, a među kojima se nalazi i vukovarska Gradska knjižnica koja je Zakladi darovala ček na 1.000 kuna.

Predsjednica Udruge Vukovarci dobre volje Lena Vrtarić kazala je kako je ovom akcijom Grad Vukovar pokazao da nije samo grad heroj nego i grad velikog srca.

ĐURO KARALIĆ