Vučković: Šečera na tržištu ima dovoljno i ne bi ga trebalo nedostajati

Foto: Đuro Karalić

Ministrica poljoprivrede Marije Vučković susrela se danas u Županji s upravom županjske šećerane poručivši poruku kako vlada želi podržati proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj kao i tu, jedinu preostalu hrvatsku šećeranu.

“Danas smo razgovarali o dodatnim potporama toj proizvodnji jer opet imamo smanjenje površina, a zahtjev za potporama opravdan je i zbog činjenice da zbog suše imamo značajan pad prinosa šećerne repe. Zato ćemo s proizvođačima razmotriti kako osigurati mogućnost dodatne potpore, osim proizvodno vezanih potpora i potpora male vrijednosti”, rekla je ministrica Vučković.

Komentirajući nestašicu šećera na policama pojedinih trgovaca, Vučković je kazala kako po svim dostupnim podacima kojima ministarstvo raspolaže, šećera na domaćem tržištu ima dovoljno i nestašica ne bi trebalo biti.

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro naveo je kako županjska šećerana ove godine planirala preraditi oko 700.000 tona šećerne repe, ali će po svemu sudeći, to biti 20 posto manje što će rezultirati i s 25 posto manjom proizvodnjom šećera nego prošle godine.

“I to je dovoljno šećera za domaće potrebe. Niti ima nestašice šećera, niti će je biti. Jedino je problem godišnje doba u kojem se događa ova kriza jer je potražnja za šećerom u ovo doba godine velika jer se puno koristi u vinarstvu i pripremi zimnice”, rekao je Zadro.

Foto: Đuro Karalić