Vrijedni projekti koji se provode u Općini Lovas

Foto: Vlado Kos

LOVAS, Iz Općine Lovas izvijestili su kako se u Opatovcu, naselju koje je dio ove općine, trenutno izvode radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje te rekonstrukcije državne ceste DC2. Kako navode radovi su vrijedni preko 12,3 milijuna kuna. Po riječima načelnice Općine Lovas Tanje Cirba, projekt zajednički financiraju Hrvatske vode (90%) i Općina Lovas (10%), uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

„U Lovasu je trenutno u izgradnji zgrada Centra kompetencija, a koji se gradi u okviru projekta FED CCNET u programu prekogranične suradnje Interreg IPA_CBC Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Nositelj je Općina Lovas, a partneri u projektu Grad Ilok i Općina Bač u susjednoj Srbiji. Vrijedan je ukupno 721.658 eura, a u Centru kompetencija bavit će se funkcionalom hranom i drugim temama bitnim za poljoprivredne proizvođače“, rekla je Cirba.

Dodaje kako je u Općini Lovas u provedbi i projekt pod nazivom Mladi u poljoprivredi koji je vrijedan gotovo 650 tisuća kuna. Financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

„U svrhu edukacije mladih poljoprivrednika postavljena su tri demonstracijska plastenika, jedan u Lovasu te u partnerskim općinama Tompojevci i Stari Jankovci. U procesu osposobljavanja polaznici odnosno sudionici projekta pohađaju praktični dio edukacije gdje se imaju priliku upoznati s procesom povrtlarske proizvodnje, od pripreme tla, sadnje, gnojidbe, zaštite, ubiranja plodova, njihovog pakiranja, prerade do prodaje. U tu svrhu ostvarena je kvalitetna suradnju s FAZOS-om – Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek“, rekla je Cirba.

Kazala je i kako su u tijeku i završni radovi na uređenju župne dvorane, financirani kroz program Razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog radova, vrijedni ukupno 150 tisuća kn, koji zajednički financiraju Ministarstvo, Općina Lovas i Vukovarsko-srijemska županija. U svrhu komunalnog uređenja mjesta Lovas i Opatovac, uposlena su u općinski komunalni pogon dodatna tri djelatnika, koji svakodnevno rade na uređenju naselja odnosno poslovima košnje, održavanja groblja, kanala, zelenih javnih površina i sl.