Vrhunski svjetski kuhari držali radionicu za 40-ak kuhara iz Slavonije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Poslije Pule Vukovar je bio domaćin jednodnevne radionice na kojoj su predavanje za 40-ak kuhara iz cijele Slavonije održali vrhunski francuski kuhari  Lionel Levy i Frank Renimel. Bila je ovo jedinstvena prilika da slavonski kuhari iz prve ruke saznaju više kako i na koji način se spravlja hrana u najpoznatijim svjetskim restoranima i hotelima što si demonstrirali chefovi Michelina.

„Želimo u prvi plan staviti lokalnu kuhinju koja je jedinstvena. I Hrvatska i Francuska imaju puno toga zajedničkoga kada je riječ o gastronomiji ali je ipak najveća želja da se sačuva ono lokalno i autohtono“, rekao je Lionel Levy koji kao šef kuhinje radi u Hotelu Interkontinental u Marseillu.

Govoreći o hrvatskoj kuhinji rekao je kako je ona raznovrsna i bogata pa je tako za slavonsku kuhinju rekao da je odraz zemlje i da se to i osjeti. Mišljenja je i kako neke domaće specijalitete koje je probao treba dodatno razvijati i profiniti.

Okupljenima na tribini govorio je i chef Frank Renimel iz Toulousa kojemu je Michelinova zvjezdica mu je dodijeljena 2003. godine. On je govorio o  ljubavi prema gastronomiji  istakavši kako kuharima prije svega cilj treba biti zadovoljiti svoju publiku te da će potom priznanja sama doći.

„Za vrhunskog kuhara treba strast, emocija i taj posao treba voljeti. Uz to neophodne su prave škole, stalno usavršavanje kao i da se radi u velikim restoranima kako bi se steklo što više tehničkog znanja. Sve se svodi na što više rada i iskustva“, rekao je Renimel.

Rečeno je i kako je u brendiranju kuhinje određenog iznimno važna i komunikacija preko medija. Tako je brend menadžerica Elena Schipani rekla kako bi, primjera radi, slavonski kulen promovirala na način da se govori odakle potječe proizvod, kako je napravljen i tko su ljudi koji ga proizvode te da bi u konačnici na taj način izazvali emocije i veći interes javnosti.

Među sudionicima radionice bio je i šef kuhinje Hotela Osijek Tomica Đukić koji je rekao kako je za kuhare iznimno važna razmjena iskustava.

„Hrvatska se može pohvaliti vrhunskim mesom, ribom i drugim namirnicama. Imamo uz to i zdravu prirodu i lokacije gdje mogu niknuti vrhunski restorani. Potreban je veliki rad kako bi sve to zaživjelo na pravi način i onako kako želimo da bude. Mogli smo ovdje čuti niz korisnih informacija, razna iskustva i razmišljanja ali i čuti drugačije načine pristupa namirnici. Ovakve edukacije su način napretka svih nas“, rekao je Đukić.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić rekao je kako je promocija turizma u Slavoniji i na kontinentu jedan od ciljeva Hrvatske turističke zajednice.

„Ova je radionica samo je jedna od brojnih aktivnosti koje provodimo s ciljem promoviranja Slavonije i njene turističke ponude. Slavonija, uz nadaleko poznatu gostoljubivost te raznovrsnu, bogatu, tradicionalnu i autohtonu eno-gastronomsku ponudu ima sve potrebne resurse za snažan razvoj turizma te sam siguran kako je današnje druženje brojnim slavonskim chefovima poslužila za stjecanje novih znanja, iskustva i kontakata na temelju kojih će u svojim destinacijama kreirati buduću zanimljivu kulinarsku ponudu“, rekao je Staničić.

Za jesen je najavljeno održavanje još dvije ovakve jednodnevne kulinarske radionice koje će se održati u Varaždinu i Dubrovniku.