Vraćamo se starom normalnom životu, maske odlaze u povijest

Foto: PIxabay

ZAGREB, Poslije dvije godine zaštitne maske, koje su postale naša svakodnevica, odlaze u povijest. Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o ublažavanju gotovo svih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije covida-19. Na snazi su ostale samo dvije mjere i to obvezno nošenje maski u zdravstvenom sustavu za sve zaposlenike i pacijente kao i nošenje maski u socijalnom sustavu za zaposlenike i posjetitelje. Na snazi isto tako ostaje i mjera obvezne covid-potvrde za državljane trećih zemalja koji ulaze u Hrvatsku s tim da neće morati dokazivati razlog zbog kojega dolaze. Covid potvrde neće biti potrebne državljanima iz država članica Europske unije.

Kako je rečeno ukidanje mjera omogućava povoljna epidemiološka situacija, a nošenje maski se propisuje kao mjera samo u okolnostima koje su ocijenjene kao okolnosti visokog rizika, dok se u okolnostima nižeg rizika daje samo kao preporuka.

“Korištenje maski ovisit će o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odluke stupaju na snagu 9. travnja u ponoć.

“Došao je i taj dan, i to vrlo simbolično na Svjetski dan zdravlja, koji obilježavamo 7. travnja svake godine. Odluka odraz aktualnog trenutka i sve se uzelo u obzir. Usmjereni smo i prema jeseni i opreza nikad dosta. Redukcija mjera je vrlo dobrodošla, ali pratit ćemo sve relevantne epidemiološke parameter. I dalje svjedočimo padu broja zaposlenika u bolnicama. Danas je hospitaliziran 591, pet manje nego jučer. Želim posebno naglasiti da nitko ne smije smatrati da je ovime pandemija gotova, ona je još uvijek oko nas. Poglavito stariji i imunokompromitirani sugrađani i dalje se moraju paziti”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.