Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti slave Badnji dan

Foto: Ivan Matić

Molitvama u crkvama i paljenjem badnjaka pravoslavni vjernici, koji Božić slave po julijanskom kalendaru,  obilježavaju danas Badnji dan.

Po starim običajima muškarci u rano jutro odlaze u šumu odakle donose badnjak. Tijekom molitvi u crkvama svećenici posvećuju male badnjake koji se potom dijele vjernicima.

Božić se obilježava tradicionalnim jutrenjima, a potom i jutarnjim molitvama u crkvama kada se lomi božićna pogača. Oni koji nađu novčiće u njima dobiti će i prigodne darove. Pravoslavni vjernici Božić proslavljaju u krugu obitelji i uz bogatu trpezu.

Vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru blagdan je čestitao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručivši da je Božić povod za okupljanje obitelji, ali i prilika da se pokaže dobrota prema drugim ljudima.

Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u putio je također čestitku vjernicama i vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

“Neka ovaj Božić svim kršćanima u Hrvatskoj osobito ojača volju za pomoć bližnjemu u potrebi. Neka nas ujedno sve zajedno potakne da, u snažnijem uzajamnom uvažavanju, toleranciji i razumijevanju, budemo pripravniji raditi na općem boljitku našeg društva. Čestit vam i blagoslovljen Božić”, stoji u čestitci predsjednika Sabora Jandrokovića pravoslavnim vjernicima.