Više od 2500 čuvara narodne tradicije u svečanom mimohodu 57. Vinkovačkih jeseni

Foto: Đuro Karalić

U svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 57. Vinkovačkih jeseni, ulicama i trgovima toga slavonskog grada u nedjelju je prodefiliralo više od 2.500 članova 69 folklornih skupine iz Hrvatske i iseljeništva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Foto: Đuro Karalić

“Dragi gosti, drage Vinkovčanke i Vinkovčani, i svi koji nas pratite putem malih ekrana, sve vas pozdravljam iz najljepšega grada na Bosutu, iz grada gdje se kroz Vinkovačke jeseni uvijek slavilo zajedništvo hrvatskog naroda i uvijek znalo prikazati svo ono bogatstvo koje ima hrvatski narod. Uživajte danas u prekrasnim nošnjama i zapregama, u svemu onom što smo kroz sve ove dane pripremili. Hvala vam još jednom na dolasku u Vinkovce i uživajte u 57. Vinkovačkim jesenima”, poručio je vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Jeseni Ivan Bosančić.

Šesdeset i devet folklornih skupina, od kojih tridesetak gostujućih, predvodile su nuštarske mažoretkinje i osječki puhački orkestar, a za njima tradicionalno sudionici odjeveni u narodne nošnje sa zastavama i grbom Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske. Uslijedile su Sokolske garde Požege, Županje, Osijeka i Vinkovaca, prema domaćinskoj tradiciji Vinkovački šokački rodovi, KUD Tkanica u starogradskim opravama, kandžijaši iz Kruševice te atrakcija ovogodišnje prethodnice – Kuburaši čije su kubure ispaljenim plotunom označile početak Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni.

Foto: Đuro Karalić

Mimohod je završio revijom konjskih zaprega i jahača u kojoj je Vinkovcima prošlo 30-tak svečano ukrašenih konjskih zaprega i 50-tak jahača.