Vinkovcima odobreni projekti izgradnje jednog novog i dogradnje dva postojeća dječja vrtića, vrijednosti 20 milijuna kuna

vrtići, energetska, obnova, Vinkovci, Zidar, Bosančić
Foto: Đuro Karalić

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u grad na Bosutu danas pristižu odlične vijesti, Vinkovcima su odobreni projekti izgradnje jednog novog i dogradnje dva postojeća dječja vrtića ukupne vrijednosti gotovo 20 milijuna kuna, čime će u konačnici biti osigurano 270 novih vrtićkih mjesta, izvijestile su gradske vlasti.

Izgradnjom novoga područnog vrtića „Mali princ“ osigurat će se dodatni kapaciteti za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za 176 novih mjesta za 140 vrtićke i 36 jasličke djece. Dogradnjom i opremanjem vrtića „Naša Radost“ osigurat će se dodatna 52 mjesta za 40 vrtićke i 12 jasličke djece, a dogradnjom i opremanjem vrtića „Stribor“ dodatnih 40 mjesta za djecu vrtićke dobi.

Za izgradnju novog vrtića u neposrednoj blizini OŠ Ivana Mažuranića odobreno je 13,7 milijuna kuna. Kroz navedenu aktivnost izgraditi će se i opremiti novi područni dječji vrtić naziva „Mali princ“ koji će funkcionirati u sklopu Dječjeg vrtića Vinkovci. Izgradnja i opremanje vrtića provest će se u skladu sa svim Državnim pedagoškim standardima, uz ispunjavanje uvjeta u pogledu energetske učinkovitosti i drugih EU normi. Projekt dogradnje vrtića Naša radost vrijedan je 3,7 milijuna kuna, a podrazumijeva dogradnju i opremanje dva nova dnevna boravaka za vrtićku djecu i jedan novi dnevni boravak za jasličku djecu, sa svom potrebnom infrastrukturom i opremom za potrebe provedbe predškolskog odgoja i obrazovanja“, objašnjava direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević.

Trenutno se u sklopu vrtića Naša radost nalazi jedan postojeći dnevni boravak za vrtićku djecu i jedan dnevni boravak za jasličku djecu, a vrtić pohađa 36 djece. U Striboru pak, napominje Danijela Slipčević, raspolažu s pet postojećih dnevnih boravaka unutar kojih je zbrinuto 107 vrtićke djece. Novim projektom vrijednim 2,5 milijuna kuna dogradit će se i opremiti dva dodatna dnevna boravka za dvije nove vrtićke skupine.

Sve pohvale VIA-i i našem Upravnom odjelu Društvenih djelatnosti na suradnji i stručnosti u planiranju i pripremi ovih vrijednih projekata koji su još jedan veliki korak naprijed u nastojanjima da građanima osiguramo što kvalitetnije uvjete života u našem gradu. Izgradnjom jednog kompletno novog i dogradnjom dva postojeća vrtića osigurat ćemo gotovo 270 dodatnih vrtićkih mjesta za našu djecu i to je ono najvažnije u ovoj priči. Moramo napomenuti i kako Grad Vinkovci sudjeluje u sufinanciranju niz mjera koje se odnose na rani i predškolski odgoj i obrazovanje te uz sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima i financiranje pomoćnika u vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju, sufinanciramo upravo i projekte koji se odnose na energetske obnove i poboljšanje postojećih materijalnih uvjeta u vrtićima“, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić.

Uz konstantnu brigu o predškolskom odgoju i obrazovanju, dodaje gradonačelnik, u Vinkovcima provode i niz drugih demografskih mjera namijenjenih mladima obiteljima s ciljem poticanja demografske obnove i zaustavljanja trenda iseljavanja. To se prije svega odnosi na mjere stambenog zbrinjavanja za mlade obitelji, jednokratne novčane potpore za novorođenu djecu, sufinanciranje troškova radnog materijala i pribora u osnovnim školama, sufinanciranje troškova produženog boravka, osiguravanja učeničkih i studentskih stipendije i slično, navode iz Grada Vinkovaca.

Inače, na području Vinkovaca trenutno djeluje 15 vrtića koja zbrinjavaju djecu iz samoga grada i okolnih mjesta. Od ukupnog broja vrtića u sastavu Dječjeg vrtića Vinkovci djeluje šest područnih vrtića i jedne jaslice, u privatnom vlasništvu nalazi se pet vrtića, uz tri katolička vrtića. Ukupan broj postojećih dnevnih boravaka u gradskim vrtićima iznosi 16 za vrtićku djecu, te 9 za djecu jasličke skupine (do 3 godine), preostali vrtići (privatni i katolički) imaju 23 dnevna boravka za vrtićku djecu i 12 za jasličku djecu.