Vinkovci: Završena arheološka istraživanja na lokaciji buduće Gradske knjižnice i čitaonice, a uskoro i natječaj za izvođača radova

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Na lokaciji buduće Gradske knjižnice i čitaonice, održana je konferencija za novinare na kojoj su predstvaljeni rezultati dosadašnjih arheoloških istraživanja na toj lokaciji nedaleko gradskog središta tijekom kojih je, kako je rečeno, pronađeno više od 2.000 raznih nalaza.

“Većinu nalaza možemo datirati od 1. do 5. stoljeća, a pronađeni su u otpadnim jamama i bunarima, dok nalaza rimske arhitekture gotovo i nema što je sukladno očekivanjima jer se istražena lokacija nalazi između nekadašnjih rimskih gradskih četvrti”, naveo je voditelj arheološkog istraživanja Hrvoje Vulić iz Gradskog muzeja Vinkovci.

Među brojnim pronalascima izdvojio je rimske novčiće s likovima Valensa i Valentinijana, rimskih careva rođenih na tlu današnjih Vinkovaca te zlatni prsten s poludragim kamenom oniksom iz 3. stoljeća u kojem je ugraviran rimski orao.

Konferenciji za novinare nazočan je bio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je najavio kako bi uskoro trebao biti raspisan natječaj za odabira izvođača radova na izgradnji Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci dok bi građevinski radovi mogli započeti na proljeće.