Vinkovci: Započela 14. Šokačka rič uz temu slavonskog dijalekta izvan granica RH

slavonija...vinkovci...28.09.2015. hazu centar za znanstveni rad u vinkovcima; prof. dr. sc. anica bilic, znantvena savjetnica i upraviteljica odrzala predavanje slavonski dijalekt, a ksenija petricic radionicu sokacko nazivlje cvijeca foto gordan panic ------ kultura 2 stupca,color

VINKOVCI, U organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima se u petak održava jezična i književno znanstvena manifestacija 14. “Šokačka rič”, posvećena slavonskom dijalektu s posebnim naglaskom na slavonski dijalekt izvan granica Republike Hrvatske.

Pozdravljajući sudionike skupa u ime organizatora, predsjednik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić istaknuo je da je smisao skupa znanstveno verificirati šokačku kulturu kako tradicijska kultura i slavonski dijalekt ne bi ostali sačuvani samo za svečane prigode i tradicijske manifestacije.

“Ove godine ćemo proučavati šokačke govore u sujednim državama Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj. Čuti ćemo izlaganja o govorima iz Matića, Bačkog Monoštora i Bača”, kazala je autorica projekta “Šokačke riči” Anica Bilić iz vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU.

Po njezinim riječima, “Šokačka rič” je razbila predrasudu da je hrvatski jezik samo standardni jezik.

Manifestacija je počela predstavljanjem Zbornika radova s prošlogodišnjeg, 13. izdanja “Šokačke riči”, recezentice Ljiljane Kolenić i urednice Anice Bilić, a bit će predstavljena i zbirka pjesama “”Svitanje ri(je)či” Josipa Dumendžića Meštra, održana priredba Štokavčići, posvećena najmlađim govornicima šokačkog govora te tradicionalni znanstveni skup “Slavonski dijalekt” uz sudjelovanje brojnih hrvatskim jezikoslovaca i književnih znanstvenika.

Ove godine neće biti dodjeljene nagrade “Šokačke riči”, a razlog tomu je, kako je pojašnjeno, nedostatak financijskih sredstava.

Đuro Karalić

Foto: novosti.hr