Ministrica Žalac najavila velika ulaganja u Slavoniju

VUKOVAR, Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac najavila je u petak u Vukovaru, gdje se susrela s  županom Božom Galićem i gradonačelnicima i načelnicima Vukovarsko-srijemske županije, kako će se u razvoj pet slavonskih županija do 2020. godine uložiti 2,5 milijardi eura, i to kroz EU natječaje u svim sektorima.

„Bez kvalitetno pripremljenih projekata, bez kvalitetno pripremljene dokumentacije, nema apsorpcije novca, inzistirat ćemo na informiranju i obrazovanju krajnjih korisnika, na vrijeme prevenirati natječaje, a grešaka u provjeri i provedbi projekata ne smije biti“, upozorila je Gabrijela Žalac podsjetivši kako je projekt Slavonija najavljen još u predizbornoj kampanji.

Navela je kako je Hrvatska u ovoj godini povukla 6 milijardi kuna iz EU fondova što je značajan pomak u odnosu na prethodne godine, te je najavila da će se do kraja godine ugovoriti još milijarda kuna za projekte kulturne baštine, bolnica, dnevnih kirurgija i domova zdravlja. Najavila je i skorašnju objavu natječaja za projekte obnovljivih izvora energije.

Upozorila je na lošu demografsku sliku županije te najavila da će se Fond za sufinanciranje projekata prenamijeniti u Fond za regionalni razvoj iz kojega će se potom moći sredstva namijeniti i za predfinanciranje projekata što je sada bio glavni problem jedinica lokalne i regionalne samouprave kao i za pripremu projektne dokumentacije.

„Time će se moći pomoći jedinicama lokalne samouprave koje imaju nedostatna sredstva da bi samostalno odradile cjelokupnu pripremu projekata za EU fondove“, kazala je.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo najavljenom realizacijom projekta Slavonija kao i najavom financiranja tehničke dokumentacije za projekte nedovoljno financijski snažnih općina.

„Mislim da je ovo početak razvoja i napretka našega kraja“, istaknuo je Galić.

Đuro Karalić

Foto: Ivan Matić