Vinkovci ugostili 9. Trioda Festival, čudesni svijet trioda i elektronki

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Od samih početaka Triode Festival je festival dobrih emocija, dobrih ljudi, okupljenih oko predivnog hobija zvanog DIY audio. Vrhunski uređaji, stvoreni vlastitim rukama, iz kojih proizlazi obilje dobrog zvuka, najljepša su pozivnica na Triode Festival. Pridodamo li tome magično svjetlo trioda, razloga za posjetu ne nedostaje, ponajbolje sami sebe opisuju zaljubljenici u DIY audio koji se svake godine okupljaju u nekom gradu kako bi predstavili vlastite uradke iz svijeta elektronike baziranima na elektronskim cijevima koje su do šezdesetih godina 20. stoljeća bile dio većine elektronskih uređaja.

Ove godine izbor je pao na Vinkovce, a domaćin i organizator je veliki vinkovački zaljubljenik u triode i elektronke, Dario Pamuković.

“Okupili smo se sasvih strana i izložili ručno rađena pojačala, predpojačala i zvučnike bazirane na tehnici koja sve je do 70-tih godina bila vrh elektroničke industrije, dok nije došao tranzistor koji je bio jeftiniji, jednostavniji, dugotrajniji i ekonomičniji”, kaže Dario Pamuković.

Napominje kako su elektronke uvijek bile u pojačalima i dan danas u tom segmentu nisu zamjenjene tranzistorima.

“U segmentu kućnog WIFI-a prednjači Japan. Rusija i Amerika su imale masprodukciju tih cijevi tako da je to kod njih relativno jeftino, a u bivšoj Jugoslaviji EI Niš je proizvodio dosta dobre elektronke ali to je propalo tako da je na ovom području sada malo teže naći i količinu i dobru cijenu, ali i dobru elektronku. Jedini je problem kod elektronki što dosta griju i troše dosta struje”, kaže Pamuković dodajući kako su ljubitelji DIY audio danas u Hrvatskoj okupljeni oko Foruma audio samograditelja na kojem razmjenjuju ideje, sheme i međusobno komuniciraju.

Izložba je postavljena u Hostelu Plus.