Vinkovci predstojećeg vikenda domaćin 15. Pčelarskih dana

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Četrdesetak izlagača sudjelovat će na 15. Pčelarskim danima koji će se predstojećeg vikenda (16. i 17. ožujka) održati Dvorani Barun Trenk u Vinkovcima u organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog pčelarskog saveza.

Najavljujući tu pčelarsku manifestaciju, predsjednik vukovarsko-srijemskog pčelarskog saveza Stanko Čuljak pozvao je građane da posjete sajam, a pčelare, posebice početnike, da se odazovu u što većem broj stručko-edukativnim predavanjima. Predavanje o varoi održat će predstojnik Katedre za pčelarstvo Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka Zlatko Puškadija, Igor Petrović iz Savjetodavne službe iz Siska govorit će o tehnologiji pčelarenja kao prevenciji bolesti, a Rade Kostadinović, pčelar iz Kragujevca (Srbija) o paketnim rojevima kroz vlastito iskustvo.

“Nakon što smo dobili oznaku izvornosti za Slavonski med, sada nam predstoji još veći posao, motivirati naše pčelare da se na tržištu pojave s tom oznakom ali ulazak u postupak certifikacije košta tako da pčelarima moramo omogućiti pristup sredstvima da lakše podnesu financijski izdatak koji ih čeka i koji bi im u početku mogao značajno povečati troškove proizvodnje meda”, kazao je Stanko Čuljak.

Po njegovim riječima, 15. Pčalarski dani prilika su da se progovori i o tome posebice u sklopu okruglog stola “Postupak dobivanja oznake izvosrnosti za Slavonski med” koji će se održati 16. ožujka u 13 sati i u čijem radu će sudjelovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

 

Svečanost otvorenja Dana održat će se istoga dana u 11 sati dok će se u 10 sati upriličiti Medni doručak na koji su pozvani učenici dvaju razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića.

“Želimo djeci ponuditi zdravi doručak na bazi proizvoda od meda kako bi ih potaknuli na zdravu prehranu, ali i približili pčelarstvo i proširili njihovo znanje o pčelama”, kazao je Čuljak.