Vinkovci: Predstavljeni ovogodišnji Rimski dani

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ovogodišnji 5. Rimski dani, koji su za protekla četiri izdanja privukli mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije, imaju priliku svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca, održat će se posljednjeg vikenda u svibnju.

Najavljujući manifestaciju, direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković ocjenila je kako je postojanje Rimskih dana važno za razvoj turističke ponude ovog dijela Hrvatske.

“Srce Slavonije krije mali gradić koji ponosno nosi titulu najstarijeg grada u Europi. Vinkovci,
nazivani još i Colonie Aurelie Cibalae, imali su značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su
rođeni braća Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske.
Kakve još tajne drevnog Rima skrivaju Vinkovci, moći će se upravo otkriti na nadolazećim
Rimskim danima. Kroz različite radionice za djecu, sajam rimskih proizvoda, malu školu
gladijatora, keramičarsku izradu posuđa, borbe gladijatora, prikaz formacija legionara, pričanje priča, prikaze povijesnih bitki te igre žonglera s vatrom oživljavaju se rimske legende koje donose duh starog Rima na ulice grada”, navela je.

Zadovoljstvo je dosadašnjim pripremama istaknuo je i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić koji je istaknuo i pokroviteljstvo Predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović.

Moto ovogodišnjih Rimskih dana, o čemu je govorio kustos Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić, glasi: “Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! – Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!”, a govori o borbi između panonskih plemena i rimskih snaga. Za osvajanje Panonije trebala su čak tri cezara, jedan aktivni i dva buduća, naveo je Vulić.

Za večernji program koji bi ove godine, kako je najavljeno, trebao biti posebno atraktivan zaduženi su Vjekoslav Janković i Petra Blašković iz osječkog HNK.