VINKOVCI, Vinkovci od petka imaju Park 109. brigade Hrvatske vojske, a ploču sa imenom te postrojbe, prve pričuvne brigade u Republici Hrvatskoj zajednički su otkrili vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Filip Aračić.

Ime 109. brigade Hrvatske vojske nosi park nedaleko Opće županijske bolnice Vinkovci, uređen prije dvije i pol godine u sklopu sanacije dotadašnjeg odlagališta otpada Papuk koje je pretvoreno u zelenu oazu za šetnju i relaksakciju Vinkovčana.

“Kada prođe petogodišnji moratorij tijekom kojega, s obzirom da smo pri uređenju ovoga parka koristili EU sredstva, ne smijemo u njemu ništa dirati, namjera nam je na najvišoj poziciji u parku podići spomenik hrvatskim braniteljima Vinkovaca, te se i na taj način odužiti za sve ono što su dali u obrani Hrvatske”, najavio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

O značaju brigade govorio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zahvalivši njezinim pripadnicima na svemu što su učinili u obrani Republike Hrvatske, dok je u ime Udruge ratnih veterana 109. brigade pozdravne riječi uputio umirovljeni bojnik Jakov Milanović-Brada.

109. bigada Hrvatske vojske osnovana je 28. svibnja 1991. godine i ta je postrojba branila Vinkovce i okolicu na bojišnici dugoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, a kroz brigadu je prošlo više od 9.000 branitelja. Poginula su 202 pripadnika te postrojbe, ranjeno je njih 640 dok se 24 pripadnika još uvijek vode na popisu nestalih. Za doprinos u obrani Republike Hrvatske brigada je odlikovana ordenom Red Nikole Šubića Zrinskog, Poveljom Vukovarsko-srijemske županije i Zlatnom plaketom “Grb grada Vinkovaca”.

Nakon što je brigada demobilizirana, 15. studenoga 1992., njezini u ratu osposobljeni borci činili su okosnicu novoustrojenih postrojbi na tim prostorima – 131. i 124. brigade HV-a, 11. pukovnije te 3. i 5. brigade Zbora narodne garde.