Vinkovci od danas i službeno imaju status ITU grada te kreću u realizaciju projekata u vrijednosti gotovo 27 milijuna eura

Foto: Grad Vinkovci

Ulaganja u zonu Zalužje, rekonstrukcija otvorene gradske tržnice u Vinkovcima i rekonstrukcija Trga Vinkovačkih jeseni, samo su neki od projekata koji će u našem gradu biti realizirani zahvaljujući sredstvima iz ITU mehanizma, poručio je danas iz Zagreba gradonačelnik Ivan Bosančić kojem je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić uručio Odluku o odabiru područja za provedbu mehanizama integriranih teritorijalnih ulaganja, čime su osigurana sredstva za provedbu važnih projekata iz sfere poduzetništva, turizma, ekologije, uređenje javnih površina i razvoja ljudskih potencijala.

Konkretno, ITU mehanizmom bit će podržana ulaganja u kulturnu baštinu i turizam, pilot projekte na razini gradskih naselja i četvrti te promicanje energetske učinkovitosti, zelenu infrastrukturu, ulaganja u višenamjensku infrastrukturu i javne površine te razvoj poduzetništva u urbanim područjima. U okviru provedbe ITU mehanizma planirana je objava poziva za veće integrirane projekte koji će moći odgovoriti istodobno na više razvojnih potreba urbanog područja.

„Moram naglasiti kako ćemo u sklopu ITU mehanizma imati priliku za integrirana ulaganja u prostor s naglaskom na bolje upravljanje, pametno gospodarstvo, kvalitetu življenja i ljude te što je najvažnije, stvorit će se i platforme koje će poduzetnicima, javnom sektoru, znanstvenoj zajednici i građanima omogućiti razvoj inovativnih rješenja kojima će se odgovoriti na ključne društvene izazove“, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Bosančić.

Urbano područje Vinkovci osim Grada Vinkovca koji je središte urbanog područja, obuhvaća Grad Otok, te općine Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci, a u kojima živi 44% stanovnika i koje zauzima 36% površine naše županije. Urbano područje Vinkovci i jedno je od 22 ITU područja za koja je u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.- 2027. osigurano ukupno 681,275 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) za rješavanje specifičnih problema i izazova na lokalnoj i regionalnoj razini. Tako će ITU mehanizam u ovoj financijskoj perspektivi poduprijeti integrirane urbane razvojne inicijative 192 grada i općine odnosno 34.5% područja RH, gdje živi 2.670.134 stanovnika odnosno 68.7% stanovništva RH.

Svečano uručenje odluka održano je u okviru Konferencije „URBANA AGENDA za RH do 2030.“, kada su također prezentirani pokazatelji i postignuća ITU gradova u RH u okviru ITU instrumenta 2014.-2020. te iskustva Rumunjske i Grčke u integriranom pristupu urbanom razvoju. Stručnjaci u području urbanog razvoja govorili su o ključnim izazovima integriranog pristupa urbanom razvoju i kako postići integriranost razvojnog plana – zamka teritorijalnog obuhvata i raspršivanja sredstava. Također je to bila prilika za diskusiju na temu integracije teorija i prakse i metodologije za uspješniju integraciju. Na kraju konferencije doneseni su zaključci, te je predstavljena inicijativa Urbana agenda za RH do 2030.