Vinkovci: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se danas obilježava u spomen na oslobođenje logoraša nacističkog logora Auschwitz prije 75 godina, predavanje o holokaustu učenicima Tehničke škole Ruđera Boškovića u Gradskoj knjižnici i čitaoinici održao je Josip Paulić, profesor povjesti u toj vinkovačkoj srednjoj školi.


“Želimo u suradnji s kolegama iz Gradske knjižnice i čitaonice osvjestiti mlađu populaciju o tome što se relativno nedavno događalo u životinim vjekovima naših djedova i baka”, kazao je Josip Paulić. dodajući kako mladi naraštaji postaju sve više svjesni strahota Drugog svjetskog rata.

“Poglavito kada povučeno paralelu s našim Domovinskim ratom lako je uočiti sličnosti jer se radi o etničkom čišćenju, genocidu na nacionalnj, vjerskoj i etičkoj osnovi kao i da se to i dan danas događa u 2020. godini u pojedinim dijelovima svijeta”, kazao je Paulić.

Pored predavanja, učenici su imali prigodu pogledati i slikovni zapis genocida nad Židovima u Drugom svjetskom ratu, a održana je i radionica na temu holokausta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja u spomen na dan kada je 1945. godine oslobođen najveći nacistički logor Auschwitz-Birkenaua u kojemu je ubijeno oko 1,1 milijuna ljudi s ciljem istrebljenje Židova u Europi u najmračnijem periodu ljudske povijesti.