Vinkovci: Nastavlja se s povoljnom prodajom parcela u gradskom vlasništvu za gradnju kuća mladim obiteljima

Foto: Grad Vinkovci

Grad Vinkovci je objavio natječaj za prodaju nekretnina u svom vlasništvu prema kojem, sukladno Odluci o prodaji po povoljnijim uvjetima kupnje gradilišta u vlasništvu Grada, ponuditelji imaju mogućnost ostvariti popust na kupnju do čak 95%. Ovo je samo nastavak mjera unutar projekta „Vinkovačka obitelj” kojim se stvaraju preduvjeti za bolji položaj vinkovačke obitelji. Prvi ovakav natječaj Grad je objavio prije nepune dvije godine, tada su vinkovačke obitelji iskoristile pogodnost kupnje zemljišta po povoljnijim uvjetima do čak 80% od ponuđene cijene“, priopćili su iz Gradske uprave.

“U okviru naše demografske politike, nastavljamo s povoljnom prodajom parcela u gradskom vlasništvu za gradnju kuća mladim obiteljima. U ovom slučaju obitelj s četvero i više djece ostvaruje popust od 85%, a obitelj s troje djece zemljište može kupiti uz 70% popusta. Nadalje, obitelj s dvoje djece ostvaruje popust od 50%, obitelj s jednim djetetom 30% a obitelji bez djece ostvaruju popust od 10%. Dodatna pogodnost za ostvarivanje još povoljnijih uvjeta ostvaruju mlade obitelji do 45 godina starosti jer iste ostvaruju dodatni popust od 10% na cijenu koju ponude na javnom natječaju“, objašnjava Katarina Vučić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za investicije, fondove Europske unije i imovinu.

Uvjet za ostvarenje povoljnijih uvjeta kupnje, dodaje, ostvaruju hrvatski državljani s prebivalištem na području Republike Hrvatske ukoliko prijavitelj i njegov supružnik ili izvanbračni partner nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stan odnosno obiteljsku kuću. Također, uvjet je i da iste nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili u zadnjih 15 godina prije podnošenja prijave na natječaj te da nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca na području Republike Hrvatske i nisu ostvarili odgovarajuće pravo na stambeno zbrinjavanje po nekom drugom propisu. Važno je za istaknuti i kako Grad Vinkovci ovim natječajem daje priliku i onim obiteljima koje ne žive na području Vinkovaca da kupe zemljište pod istim uvjetima kao i obitelji iz Vinkovaca.

„S ciljem demografske revitalizacije, aktivno radimo i na pripremi novih javnih natječaja za otkup zemljišta po povoljnijim uvjetima za mlade vinkovačke obitelji. Ovo je jedna od mjera u okviru projekta „Vinkovačka obitelj“ koji za cilj ima osiguranje preduvjeta za što bolji i kvalitetniji život u našem gradu. Podsjetimo da ovaj projekt obuhvaća niz mjera za sve starosne skupine unutar jedne obitelji, od onih najmlađih do onih najstarijih. Osiguravanjem proračunskih sredstava za jednokratne potpore za rođenje djeteta, upis u prvi razred osnovne i srednje škole, vaučere za učenike od drugog do osmog razreda osnovne škole te božićnice i uskrsnice za umirovljenike, Grad Vinkovci direktno pomaže u važnim životnim trenucima jedne obitelji, a u tom pravcu nastavljamo i dalje“, ističe pročelnica Vučić.

Osim navedenog, napominje, treba istaknuti i brojne projekte koji su provedeni ili su u provedbi pomoću europskih sredstava, a u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom VIA, poput projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi, osiguravanja besplatne školske užine za djecu u riziku od siromaštva, energetskih obnova osnovnih škola i dječjih vrtića kao i brojnih drugih od kojih izravnu korist imaju upravo građani.

Predmet novoga natječaja je prodaja gradilišta na Kanovcima i to k.č. br. 5950/2 površine 574 m2 s početnom cijenom 155.000 kuna i k.č. br. 5950/39 površine 436 m2 s početnom cijenom 94.500 kuna. Natječaj se provodi izborom najpovoljnijeg ponuditelja koji uz ispunjenje svih uvjeta iz natječaja ponudi najviši iznos. Pisane ponude dostavljaju se u zatvorenoj omotnici s naznakom sukladno Javnom natječaju do 28. rujna 2021. u 10 sati kada je zakazano javno otvaranje ponuda u maloj vijećnici Grada Vinkovaca. Nakon otvaranja ponuda, slijedi ocjena ponuda i odabir najpovoljnije ponude od strane Povjerenstva za prodaju i zakup gradskih nekretnina. Za sve dodatne informacije u vezi natječaja, građani se mogu obratiti Upravnom odjelu za investicije, fondove Europske unije i imovinu Grada Vinkovaca.