Vinkovci: najavljena izložba “Ostavština Josipa Jurja Strossmayera”

VINKOVCI, U predvorju Gradskog kazaliišta Joze Ivakića u četvrtak će biti otvorena izložba “Ostavština Josipa Jurja Strossmayera” Državnog arhiva u Osijeku, autorice Melite Rončević u prigodi 200. obljetnice rođenja i 110. obljetnice smrti toga znamenitog đakovačkog biskupa.

Riječ je o izložbi koju su u Državnom arhivu u Osijeku prošle godine imali prigodu pogledati Osječani, a sada će to moći učiniti i građani Vinkovaca za koje je biskup Strossmayer djelovanjem također bio vezan.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Stjepan Prutki podsjetio je tako kako je 1961. godine u vinkovačkoj Gimnaziji utemeljeno Društvo za podupiranje vrijednih i siromašnih učenika, a pokrovitelj i utemeljitelj Društva bio je upravo đakovački biskup Strossmayer sa 1.000 forinti.

„Preuzimajući Bosansko-đakovačku i srijemsku biskupiju iupravu biskupijskog vlastelinstva u Đakovu 29. rujna 1850. godine, biskup Strossmayer svo je program kratko izrazio „Sve za vjeru i domovinu“. Time je jasno ocrtao bitne odrednice svoje misli i djela“, kazala je autorica izložbe Melita Rončević.

Ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Siniša Bjedov naglasio je pak kako će na vinkovačkoj izložbi , osim arhivskoga gradiva Državnog arhiva u Osijeku iz biskupove ostavštine, posjetiteljima biti izloženo i izvorno biskupovo ruho iz fundusa Muzeja Slavonije, matična knjiga s upisom biskupova rođenja, kao i drugi zanimljivi predmeti.

PRESS 032