Vinkovci: I Osnovna škola A. G. Matoša ide u energetsku obnovu

Foto: OŠ A. G. Matoš Vinkovci

VINKOVCI, Potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove Osnovne škole Antuna Gustava Matoša, izvjestili su iz gradske uprave dodajući kako je vrijednost projekta 17.304.432,50 kn od kojih bespovratna sredstava iznosi 10.182.800,25 kn, dok će preostali iznos vrijednosti projekta biti osiguran u proračunu Grada.

Projekt je sufinanciran u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, a pripremili su ga djelatnici Agencije za razvoj i investcije grada Vinkovaca VIA.

Svrha projekta jest energetska obnova zgrade škole i zgrade športske dvorane, je cilj projekta smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera. U sklopu projekta biti će provedene sljedeće mjere energetske učinkovitosti: mjera poboljšanja toplinske izolacije krovišta i pročelja (fasade), zamjena vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, ugradnja rekuperatora za ventilaciju dvoranje, ugradnja dizalice topline zrak-zrak te poboljšanje učinkovitosti rasvjete. Provedba ovih mjera rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini gotovo 69% u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za gotovo 59%, navode iz Grada Vinkovaca.

U sklopu projekta biti će provedene i edukacije zaposlenika škole o primjeni energetskih tehnologija i važnosti uštede energije koji će nova stečena znanja primjeniti u svakodnevnom radu s učenicima škole, te će na ovaj način zgrada škole predstavljati reprezentativan objekt za promicanje energije i energetske učinkovitosti,a samim time i zaštite okoliša. Razdoblje provedbe projekta je 20 mjeseci.

Iz Grada poručuju kako je projekt energetske obnove Osnovne škole Antuna Gustava Matoša jedan u nizu projekata energetske obnove koje trenutno provodi Grad Vinkovci, a koji je rezultat uspješne suradnje i komunikacije Grada s javnim ustanovama i odgojno-obrazovnim ustanovama na svom području.