Održani 5. Novinarski dani i 22. Novinarski bal u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Đuro Karalić

U hotelu Slavonija u Vinkovcima u subotu su održani 5. Novinarski dani i 22. Novinarski bal u Vukovarsko-srijemskoj županiji na kojem se, uz poštivanje epidemioloških mjera, u organizaciji županijskog Ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) okupio velik broj vukovarsko-srijemskih pripadnika sedme sile. Gosti ovogodišnjih Novinarskih dana i bala bili su predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, dopredsjednik strukovne organizacije Goran Gazdek, predsjednica Središnjeg odora HND-a Sanja MIkleušević Pavić i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Novinarima na balu na kratko se pridružio i ministar obrane Mario Banožić.

Lokalno novinarstvo i kako preživjeti u lokalnom novinarstvu bila je tema 5. Novinarskih dana koja je pobudila zanimanje nazočnih novinara, koji su mahom dolazili upravo iz lokalnih medija i svjesni su značaja koji lokalni mediji imaju za svaku mikro društvenu zajednicu kao i obima posla koji pri tom valja obaviti, ali koji, kako je upozoreno, zna biti u nesrazmjeru s onime što novinari svaki mjesec zateknu na isplatnoj platnoj listi.

“Europski fondovi velika su prilika i za novinarstvo, posebice lokalno jer nude brojne projekte na koje mogu konkurirati lokalni mediji i na taj si način uvećati prihode, pa i plaće”, kazala je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever dodajući kako u Hrvatskoj postoje primjeri lokalnih medija koji uspješno koriste blagodeti EU fondova. “Mislim da je to put kojim moramo ići i da je prošlo vrijeme kada su se lokalni mediji financirali isključivo od strane svojih vlasnika, a koji su u hrvatskim prilikama uglavnom jedinice lokalne samouprave”, mišljenja je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Skrenuta je i pozornost na potrebu jedinstvenog djelovanja HND-a i sindikata uz poruku kako tako jedinstveni mogu puno uspješniji braniti prava i status novinarske struke pred tijelima državne vlasti i poslodavcima kada su u pitanju bitna pitanja za novinare poput donošenja zakonskih rješenja ili pregovora oko kolektivnih ugovora i ostalih prava novinara.

“Strašno je važno da novinari u lokalnim medijima osjete da nisu sami u problemima koji ih zateknu i da mogu računati na zaštitu strukovne i sindikalne organizacije”, ocijenio je predsjednik Ogranka HND-a Vukovarsko-srijemske županije Željko Draženović dok je regionalna povjerenica SNH u Vukovarsko-srijemskoj županiji Marija Molnar poručila kako je svaka inicijativa da se nešto učini na bolje dobrodošla, ali pozvala novinare u lokalnim medijima da iskažu hrabrost i ukažu na probleme koji ih muče, a ne mogu ih razriješiti u dijalogu s upravama i vlasnicima medija u kojima rade.

Prije Novinarskog bala, vodstvo HND-a susrelo se i s vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem gdje su se obje strane usuglasile o značaju koji mediji imaju kao prenositelji važnih informacija unutar lokalne zajednice te da ih kao takve treba očuvati i podsticati njihov razvoj i napredak.

Na 22. Novinarskom balu u hotelu Slavonija novinari su se zabavili su Tamburaški sastav Garavi, a bal je sukladno epidemiološkim mjerama završio ove godine nešto ranije, točno u ponoć.