Vinkovci domaćin 19. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u RH i 18. izložbe ovčjih i kozjih sireva

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U vinkovačkom hotelu Slavonija održava se dvodnevno 19. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH i 18. izložba ovčjih i kozjih sireva koje je okupilo oko 150 sudionika.

“Ovo je tradicija koja traje već punih 19 godina i govori o dobroj suradnji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza. Savjetovanje smo organizirali primarno s ciljem transfera znanja ali i zbog razmjene ideja i iskustava proizvođača”, kazao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.

Održat će se niz predavanja na temu stjecanja novih saznanja iz područja provedbe uzgojno selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca i koza.

Odmah nakon svečanosti otvorenja upriličena je i dodjela nagrada i priznanja najboljim proizvođačima. Dodjeljeno je 31 odličje, a šampionom izložbe proglešen je paški sir proizvođača Domagoja Prtorića iz Mandri s otoka Paga.

Sudionicima skupa obratio se i pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić koji je ukazao na činjenicu kako ta županija ima samo jednog proizvođača iz sektora ovčara i kozara koji je dobio europsku potporu.

“Nije dobro i na tome ćemo morati poraditi”, kazao je Matić rekavši kako se u Vukovarsko-srijesmkoj županiji ovčarstvom i kozarstvom bavi 100-tinjak uzgajivača ali ih muči neorganiziranost i nedostatak sredstava.