Vinkovci: Dodjelom nagrada završio 6. Filmski festival glumca

Foto: Đuro Karalić

Dodjelom Zlatnih i Srebrenih Oriona u Vinkovcima je večeras završio 6. Filmski festival glumca na kojem je publika imala prigodu pogledati sedam dugometražnih filmova iz domaće filmske produkcije uz bogati popratni program u kojem se posebice isticala promocija monografije o Ivi Gregureviću u izdanju Školske knjige iz Zagreba.

Nagradu Zlatni Orion za glavnu žensku ulogu dobila je Marina Redžepović za ulogu Anamarije u filmu “Zbornica” Sonje Tarokić, a za glavnu mušku ulogu Nikša Butijer za ulugu Andrije u filmu “Glava velike ribe” Arsena Oremovića.

Srebrnim Orionom za sporednu žensku ulogu nagrađena je Nives Ivanković za ulogu Vedrane u filmu “Zbornica”, a za sporednu mušku ulogu Hrvoje Barišić za ulogu Miše u filmu “Punim plućima” Radislava Jovana Gonze.

Specijalna nagrada dodijeljena je Klari Hrvanović za ulogu Sofije u filmu “Ljeto kad sam naučila letjeti” Radivoja Andrića.

Dodijeljena je i nagrada za najbolji hrvatski igrani film – “Priznanje mladih grada Vinkovaca” o kojoj je odlučivao Ocjenjivački sud koji su činili vinkovački gimnazijalci (“žiri mladih”), polaznici nastave Medijske kulture pod vodstvom prof. Marije Tikvić, a dobio ju je film “Ljeto kad sam naučila letjeti”.

“Bilo je veliko zadovoljstvo biti članicom ocjenjivačkog suda, ali nije bilo lako jer među ovih sedam filmova koje smo vidjele ima odličnih i sjajnih, a još više smo vidjele odličnih i sjajnih glumaca”, kazala je Alma Prica uz koju se su u ocjenjivačkom sudu nalazile i Doris Šarić-Kukuljica i Iva Mihalić.

Predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković ocijenila je kako je Hrvatska puna mladih filmskih glumaca te je šteta da se to ne vidi i ne nagradi njihov trud. Uz to je poručila kako je ideja da se na kazališni Festival glumca, nasloni Filmski festival glumca, doista sjajna i odlično funkcionira.

Po riječima ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Christophera Petera Marcicha, u Hrvatskoj je dosta domaćih filmova, ali malo gledatelja. “Naši ljudi ide premalo u kino i zato smo pokrenuli kampanju “Otkrij naš novi film” i zaista želimo putem njega privući publiku. Ima puno debitantskih filmova, to je nova generacija filmaša i mislim da ih vrijedi pogledati”, kazao je Marcich.

Nakon dodijele nagrada, prikazan je film “Divljaci” Darija Lonjaka.

6. Filmski festival glumca su organizirali Umjetnička organizacija Asser Savus iz Vinkovaca  i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.

Predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković